KABA

Žitna lađa na proljeće bi mogla ploviti Kupom

KARLOVAC – U sklopu projekta „Žitni put, Kupa-Sava“ od idućeg proljeća, rijekom Kupom zaplovit će žitna lađa. Projekt je financiran sa 662 tisuće eura iz sredstava IPA, zajedničkog prekograničnog programa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nositelj projekta je Općina Pokupsko, a u sam projekt je uključeno 14 partnera, među njima su iz Karlovačke županije; Grad Karlovac, Udruga Zvono uz Kupu, Razvojna agencija Karlovačke županije Karla d.o.o., Turistička zajednica Karlovačke županije i Turistička zajednica Grada Karlovca.

Lađa, koja je trenutno na izradi u Zagrebu, bit će 24 metra dugačka i 4 metara široka, a već bi na proljeće mogla ploviti Kupom baš kao što su stotinu godina brojne lađe ovom karlovačkom rijekom prevozile žito i drugu robu.

– Projekt je to kojeg smo dugo sanjali, a bit će svakako značajan za turizam grada Karlovca i Karlovačke županije jer ta bi lađa mogla ploviti za vrijeme svih važnijih manifestacija kao što su Dani piva, Ivanjski krijes i ostale manifestacije. Dakle, mogla bi privući brojne turiste, kazala je Antonija Perač Fištrović iz Društva za promicanje kulture življenja Zvono uz Kupu.

U cijeli projekt, kad jednom zaplovi lađa, planiraju uključiti obiteljsko poljoprivredna gospodrastva, oživjeti stare obrte, povezati znamenitosti uz Kupu ili kako ju mnogi zovu rijeku života, a sve kako bi to područje postalo poželjna turistička destinacija.