web karijera 1160*120
web struka 1160*120

I ove godine puno posla za HGSS, s državne razine najavljuju rezanje sredstava

KARLOVAC – Hrvatska gorska služba spašavanja svake godine bilježi sve veći broj intervencija, razlog tome je povećana svijest ljudi i činjenica da je Služba postala dostupna u svim dijelovima Hrvatske. Ovu sezonu gorskim spašavateljima obilježile su elementarne nepogode, krenulo je snijegom i ledom, a završilo poplavama.

Ovu sezonu obilježile su brojne poplave, no karlovački gorski spašavatelji često pomažu i kolegama diljem Hrvatske, članovi Stanice, njih 32-oje stoga je često na obukama i vježbama te su spremni za reakciju u svim opasnim situacijama.

Hrvatska gorska služba spašavanja jedna je od vodećih u svijetu, a njeni članovi intervenirali su i u nekim akcijama izvan granica naše zemlje, ne samo u susjedstvu, već i u nekim težim akcijama primjerice na Himalaji.

Najavljeno rezanje sredstava Gorskoj službi spašavanja s državne razine u iznosu od 750 tisuća kuna odrazit će se i na rad lokalnih stanica, no novac nije najveći problem, smatra pročelnik Stanice Karlovac Dubravko Butala, te dodaje da su članovi ionako volonteri koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi pomagali unesrećenima. Gorska služba financira se iz državnog proračuna na nacionalnom nivou, dok rad Stanica financiraju županija, gradovi i općine. Problemi se jave i na loklanom nivou, jer načelnici općina i gradonačelnici često nisu svjesni da je njihova dužnost osiguravanje sigurnosti svih građana.

Pozivi i akcije počeli su se događati na tjednom nivou, a za to će biti potrebno i brojčano pojačati stanice, što će iziskivati i više sredstava, a nažalost situacija je takva da se upravo Gorska služba prva nađe na udaru kad je potrebno rezati troškove. Država bi trebala napraviti modalitet kojim bi se naplaćivale usluge HGSS-a kaže Butala.

Promjenom vlasti na državnom nivou sve uvijek krene iz početka, jako rado zovemo turiste da dođu k nama, ali moramo razmišljati i o njihovoj sigurnosti, uz gorske spašavatelje jesu sigurni, no svaku akciju na kraju plaćaju građani Hrvatske iz svog ionako osiromašenog džepa, stoga je nužno da država učini nešto kako bi sustav funkcionirao bolje.