U osnovne škole upisano dvoje prvašića više nego lani, ali je broj osnovaca ipak manji za 34 učenika

KARLOVAC – Podatak kako je ove godine u prve razrede osnovnih škola na području Karlovačke županije upisano dvoje djece više nego lani veseli, no samo nakratko. Naime ukupan broj djece u školama manji je za čak 34-ero. Radi se o tome da ih je ipak više završilo osnovnu školu nego li je upisanih prvašića.

Već godinama priča se o padu nataliteta, no podaci nisu obećavajući, broj poroda u karlovačkom rodilištu već godinama ne prelazi čarobnu brojku od 1.000, a kakva je situacija govori i podatak o smanjenom broju učenika u osnovnim školama. Dok su nekad razredni odjeli imali i tridesetak učenika, danas je 20 čarobna brojka. U 28 osnovnih škola na području Karlovačke županije u prve razrede upisano je ukupno 1.170 djece, što je u odnosu na prošlu školsku godinu povećanje za dvoje djece.

Najveći porast upisanih prvašića bilježi Ozalj, gdje je upisano 14 djece više nego prošle godine, dok je najveći pad u Slunju, koji je izgubio 15 prvašića. Grad Karlovac ostao je na razini prošle godine.

Ekonomska kriza uzima danak u svakom pogledu, tako i u broju djece. Naša država morat će poraditi na natalitetnoj politici, u protivnom broj rođene djece još će padati, a tako i broj osnovnoškolaca. Po napravljenim procjenama u jednom smo desetljeću ostali bez 1.600 učenika. Primjerice u školskoj godini 2002./2003. u županiji je bilo 10.654 osnovaca. Ove godine ima ih 8.860, dok ih je prošle bilo 8.894.