web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Ističe rok za potpisivanje Ugovora s Gradskom toplanom, od jeseni ujedno i veći računi

KARLOVAC – Od 1. rujna ove godine na snagu stupaju novi uvjeti na tržištu toplinske energije, a Zakon o ovom tržištu propisuje zaključivanje Ugovora o potrošnji toplinske energije između s jedne strane krajnjih kupaca, odnosno vlasnika stambenih i poslovnih prostora, a s druge strane kupca toplinske energije odnosno Gradske toplane. Ugovor se zaključuje preko ovlaštenih predstavnika suvlasnika za obračunsko mjerno mjesto na rok od najmanje godinu dana. Upravu tu temu pokušali su predstavnici Gradske toplane, HERA-e i grada približiti našim sugrađanima na javnoj tribini.

Ugovor tako sada obvezuje Gradsku toplanu na ugovaranje dovoljne količine toplinske energije i njenu opskrbu, ispostavljanje računa, radove na unutrašnjim instalacijama i održavanje sustava grijanja u zgradama u funkciji. Ne mijenja se puno, ali kaže direktor Inosav Latković mijenja se to da je Gradska toplana temeljem tog Ugovora dužna biti na raspolaganju 24 sata u slučaju bilo kakvih kvarova.

Sve te dodatne usluge, Gradska toplana dodatno će i naplatiti od svojih krajnjih korisnika, tako da od nove sezone, za Karlovčane će astronomski računi za grijanje biti još veći, za realno kaže Latković, 3%.

Onima koji ne potpišu Ugovor, neće biti moguće isporučiti toplinsku energiju, a prema tome niti ispostaviti račun, što bi značilo da je ovo prilika onima koji su se htjeli odvojiti od Gradske toplane da to i učine. Iako je ostalo još 10-ak dana do roka do kojeg Ugovori moraju biti potpisani, od 180 potpisano ih je 10 posto. Stoga se postavlja pitanje što će biti ako ostali ne potpišu.

– Mi ćemo i dalje nastaviti isporučivati toplinsku energiju onima koji su potpisali, jer nemamo nikakve zakonske osnove isporučiti niti toplinsku energiju niti račune onima koji nisu potpisali. Ali i dalje moramo naručivati potrebnu sirovinu, koje treba platiti, a to nećemo moći i urušit će se sustav, napominje Latković.

Upravo taj sustav godinama je bio zanemarivan i sada je doveden u ovakvu situaciju da je Gradskoj toplani nužna modernizacija, a prvenstveno sanacija čak 32 od ukupno 44 kilometra vrelovoda kako bi mogli govoriti o uštedama, na što je podsjetio i gradonačelnik Damir Jelić, nazvavši karlovačke vrelovode ”švicarskim sirem”.

No dodajmo samo na kraju, kako Ugovor koji je kod vaših predstavnika nije konačan, već možete uložiti primjedbe, a postoje predstavnici kojima je Gradksa toplana veliku većinu primjedbi i usvojila.

toplana_tribina_2008_1