web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Medicinska škola Karlovac suočila se s nedostatkom prostora za novu školsku godinu

KARLOVAC – Kronični nedostatak prostora problem je brojnih škola u Karlovcu, a Medicinska škola ove će godine morati prve i druge razrede preseliti u prostore Gimnazije Karlovac. Razlog je produljenje školovanja za sestre opće njege koje je u trajanju od pet godina umjesto dosadašnjih četiri, Iz ove škole nadaju se kako će im biti odobren europski projekt kojim bi se proširili kapaciteti.

Medicinska škola Karlovac ove će godine imati 12 razreda umjesto dosadašnjih deset. U prvi razred nove školske godine tako će krenuti jedan opći razred medicinskih sestara i tehničara opće njega te jedan razred fizioterapeuta.

Mi nismo mogli preskočiti upise jer u Karlovcu ima jako malo ženskih zanimanja, a zbog petogodišnjeg smjera dogodio se nedostatak prostora, kaže ravnateljica Medicinske škole Jasminka Štajcer. Dogovoreno je da bi prvi i drugi razredi išli na nastavu u Gimnaziju, a treći, četvrti i peti ostali u školi zbog blizine Opće bolnice Karlovac u kojoj imaju kliničke vježbe.

Medicinska škola prošla je na natječaju za regionalani razvoj i nalazi se na indikativnoj listi za nadogradnju škole u vrijednosti većoj od pet milijuna i 700 tisuća eura. Sada slijedi priprema dokumentacije, odnosno glavnog projekta i građevinskih dozvola. Ovisno o dinamici penjat će se po listi i imati više šanse da projekt bude realiziran. Iz Karlovačke županije stigla je garancija kako će troškove od 15 posto ukupnog iznosa osigurati iz svog Proračuna.

Podsjetimo kako je Medicinska škola Karlovac počela s radom 1960. godine, a osim Karlovčana školuju se i djeca iz drugih gradova.

Mogućnost zapošljavanja u svim zemljama Europske unije sigurno je jedan od razloga zašto je ova škola popunjena već u prvom upisnom krugu. Podsjetimo kako je za jesenski upisni rok mjesta ostalo u Prirodoslovnoj školi, Šumarskoj i drvodjeljskoj , Trgovačko-ugostiteljskoj te Mješovito-industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac.