Premale zalihe doza 0+, 0- i AB- krvi, odazovite se ovotjednim akcijama!

KARLOVAC – Zalihe krvi 0+, 0- i AB- krvne grupe trenutno su premale, upozorava Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, koji prikuplja preko 50 posto krvi u Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova.

Kako bi se prikupile zalihe, Gradsko društvo Crvenog križa i ovoga mjeseca organizira tradicionalne akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva je održana u ponedjeljak u Alstomu i župi Banija, a druga se održava danas od 8 do 10 sati na Odjelu transfuzije OB Karlovac i Crvenom križu od 11.30 do 17 sati. Akcije se nastavljaju do kraja tjedna.

– U srijedu je akcija od 8 do 10 sati u Upravi šuma Karlovac i KIM-u, a od 11,30 do 15 sati u Crvenom križu. U Crvenom križu bit će akcije i u četvrtak, od 9 do 16 sati, te u petak, od 8 do 14 sati – rekla nam je Branka Hastor, ravnateljica Crvenog križa Karlovac.

Iako u karlovačkom Crvenom križu kažu da nemaju informacija o nestašici određenih krvnih grupa i da su njihove ovotjedne akcije redovne, podaci o trenutačnom stanju zaliha krvi javno su dostupni na web stranici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a oni jasno kažu: doze A+ i B+ krvne grupe trenutno su čak i prevelike, dovoljno je i AB+ doza krvi, dok doza krvi B- grupe ima optimalna količina. A- doze priližavaju se donjoj granici, a obje 0 grupe su već sada ispod te granice.

Karlovčani su tradicionalno dobri darivatelji krvi, poručuju iz gradskog Crvenog križa, no ujedno ističu da darivatelja nikad dosta.

Zanima li vas ima li promjena u trenutačnom stanju zaliha krvi, novosti svakodnevno možete pratiti na www.hztm.hr.