web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Na streljani Jamadol zabranjeno korištenje velikih kalibara; u planu projekt zaštite od buke

KARLOVAC – Zbog prekoračenja dopuštene razine buke na sportskoj streljani Karlovac zabranjeno je korištenje velikih kalibara. Od sada pucati se smije samo kalibrom 22, a iz tvrtke Mladost poručuju kako će izraditi projekt kako bi u budućnosti bilo omogućeno i korištenje većih kalibara.

Sanitarna inspekcija je izdala nalog tvrtki Mladost da mora obaviti mjerenje razine buke na strelištu Jamadol. Pretpostavlja se da je sanitarna inspekcija na teren izašla po pozivu stanovnika Jamadola koji su u nekoliko navrata imali pritužbe na buku.

Tvrtka Mladost je s tvrtkom koja je radila mjerenje buke u pregovorima da se napravi projekt zaštite od buke kako bi se moglo i dalje pucati ostalim kalibrima da streljački klubovi ne bi bili zakinuti i da mogu nastaviti sa svojim aktivnostima. Na streljani se najviše i puca malim kalibrom, no koristio se i veliki, kaže direktor tvrtke Mladost Tomislav Polić.

Prošlih godina bilo je nekoliko pritužbi na buku sa strelišta Jamadol, no treba reći kako ovo nije jedino strelište koje proizvodi buku na tom području, jer u blizini se nalazi i vojno strelište.

Dozvoljena razina buke je 50 decibela, a odstupanja nisu bila nešto posebno veća od te razine, no ipak dovoljna da se zabrani upotrebna većih kalibara, kaže Polić te dodaje da razumije nezadovoljstvo građana koji žive u tom području, no isto tako i potrebe streljačkih klubova, stoga se nada da će projekt zaštite od buke zaživjeti što prije, na opće zadovoljstvo.