web karijera 1160*120
web struka 1160*120

HOC Bjelolasica uskoro na javnoj dražbi

OGULIN – Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica u listopadu bi trebao biti ponuđen na javnoj dražbi potencijalnim kupcima. Trenutno je u tijeku postupak procjene vrijednosti imovine, a nakon što sudski vještak završi procjenu, trebao bi biti određen i datum dražbe, rekao nam je stečajni upravitelj HOC-a Tomislav Đuričin. Prije nego što sudac donese konačnu odluku o dražbi, Đuričin nije želio govoriti o detaljima.

No, ono što je poznato je da je ovo konačni rasplet duge i tužne priče o propasti HOC-a Bjelolasica, kojoj je prethodila neuspjela predstečajna nagodba, nakon koje je u travnju ove godine tvrtka dospjela u stečaj.

Iako je svojedobno bila navođena kao jedan od ključnih turističkih projekata u Hrvatskoj, kao budući vrhunski sportski centar i središnje mjesto za pripreme hrvatskih olimpijskih sportaša, ništa od toga nije realizirano, pa je HOC Bjelolasica u međuvremenu iz ustanove pretvoren u samostalno trgovačko društvo s turističkom djelatnošću. Svoj puni potencijal Bjelolasica nikada nije ostvarila, ali nada da će se to dogoditi uvijek je postojala. No sve je krenulo nizbrdo nakon što je prije tri godine u požaru izgorjela glavna zgrada turističkog naselja, a krajem prošle godine i restoran na jezeru Sabljaci.

Bivši direktor HOC-a Bjelolasica Željko Magdić ogorčen je raspletom situacije. Dražbu nije želio posebno komentirati, rekavši da je sve što je imao reći na ovu temu već rekao prilikom pokretanja stečaja. Tada je podsjetimo, kritizirao obje Vlade, i sadašnju i bivše, koje godinama nisu učinila ništa za spas Bjelolasice.

– Za mene je Bjelolasica jedno završeno poglavlje u životu o kojemu više ne želim razmišljati – rekao nam je Magdić. Gotovo identične riječi ponovili su i zaposlenici koje smo zamolili da komentiraju najnovije informacije o tvrtki u kojoj su neki od njih proveli gotovo cijeli radni vijek.

Inače, bivša uprava procjenjivala je vrijednost HOC-a na oko 15 milijuna eura. Imovina se sastoji od turističkog naselja na Bjelolasici, Hotela Jastreb u Begovu Razdolju i Upravne zgrade u Ogulinu. Dugovi prema bankama i dobavljačima iznose oko 40 milijuna kuna. Dodajmo na kraju jedinu dobru vijest za radnike koji su dobili otkaz – početkom rujna država će im isplatiti tri minimalne plaće i pola otpremina.

Inače, vjerovnici HOC-a svoje tražbine mogu prijaviti do 9. listopada.