Maras: Zatvoreno manje obrta nego prethodnih godina, više ih se otvara

KARLOVAC – Puno manje obrta se zatvorilo ove godine nego prošle, a više ih se otvara. Na godišnjem nivou brojke će biti negativne, no puno bolje nego prethodnih, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Prethodnih godina zatvarano je i do 2.000 obrta više nego ih je otvoreno, Maras kaže kako bi bio zadovoljan da ovu godinu završimo sa 7.000 otvorenih i isto toliko zatvorenih obrta. Dodaje kako treba uzeti u obzir i činjenicu da je u nešto više od jedne godine otvoreno 15 tisuća jednostavnih trgovačkih društava među kojima su i nekadašnji obrtnici.

Pojedini obrtnici ogorčeni su na Ministarstvo i Vladu jer smatraju da ih ne štite dovoljno od nelojalne konkurencije na tržištu. Iako se prije svega radi o neregistriranim djelatnostima, tu možemo dodati i velike trgovačke lance.

Ministar pak smatra da obrtnici prostor moraju tražiti u kvaliteti, ekologiji, u posebitostima koje mogu ponuditi i naplatiti više nego u trgovačkim lancima.

Ministarstvo poduzetništva i obrta uvijek podržava Obrtničke sajmove, a osobito mi je drago što sam vidio da se na karlovačkom sajmu ne plaća sudjelovanje, to je velika pomoć obrtnicima, kaže ministar Gordan Maras. No, možda bi ipak adekvatniji bio prostor na Danima pova, dodaje Maras.

Od obrtnika uvijek tražim trud da prezentiraju svoju kvalitetu i da konkuriraju i tradicijskim obrtima u turističkoj ponudi Hrvatske, završava Maras.