Šest godina borbe s prokišnjavanjem, sanacija krova nikako da krene

KARLOVAC – Već punih šest godina traje borba obitelji Knežević iz Novog Centra s prokišnjavanjem krova i upraviteljem stambene zgrade u kojoj se nalazi njihov stan – gradskom tvrtkom Inkasator. Problemi s prokišnjavanjem  počeli su još 2008. godine, a do danas nisu riješeni.

Nebojša i Ana Knežević žive na posljednjem katu stambene zgrade u Držićevoj ulici. Čim vani padne kiša, u kuhinji postavljaju lavore na najkritičnijim mjestima, kako vode ne bi bilo po cijelom stanu. Kneževići su ogorčeni na Inkasator jer cijela situacija traje već godinama. Otkada je prije šest godina krov počeo prokišnjavati, Kneževići su se, kažu, nebrojeno puta obraćali Inkasatoru s molbama da se njihov problem riješi. Svjedoči tome opširna dokumentacija koju su prikupili, iz koje je vidljivo da su pomoć tražili i u gradskoj upravi.

Obitelj Knežević naglašava da su oduvijek redovno plaćali račune za stambenu pričuvu. Zbog toga ih ljuti što su, umjesto da se posao napravi kako treba, svih ovih godina na krovu rađene brojne manje intervencije, a niti jedna nije riješila problem.

– 2010.godine napravili su sanaciju ravnog krova, no već nakon nekoliko mjeseci primjetili smo ponovno prokišnjavanje u kuhinji i balkonu. Prokišnjavanje smo prijavili Inkasatoru, koji je 2011. godine imenovao komisiju koja je pregledala krova i odlučila se za popravak. Nakon popravka krova voda i dalje je prokišnjavalo u stan.Tijekom 2011.godine bilo je nekoliko manjih intervencija ali je svejedno i dalje prokišnjavalo. U 2012. godini vršilo se dva puta potapanje ravnog krova i oba puta konstatiran kvar, 2013. mijenja se dugačka odvodna cijev do vertikale, ali prokišnjavanje se nastavlja i dalje. U srpnju 2013. mijenjan je glavni sifon na stropu kuhinje.Nakon toga još je više počelo prokišnjavati – priča vlasnik stana.

Ono što je Kneževiće potaknulo na obraćanje medija jest činjenica da im je proljetos konačno obećana kompletna rekonstrukcija krova, no do danas ništa od realizacije, a jesen je pred vratima.

Pokušali smo doznati zbog čega ova obitelj tako dugo čeka da njihov problem bude riješen, iako je izvođač radova odabran, a akontacija uplaćena.

– Istina je, problem u stanu obitelji Knežević traje već dulji niz godina, ali ne u ovom obimu kao što je to ove godine zbog velikih kiša zbog kojih su i procurivanja u stan postala veća. Mi u Inkasatoru izvršili smo sve što je nužno za uvođenje izvođača u posao. S obzirom na veliku osjetljivost sanacije ravnog prohodnog krova potrebno je barem sedam suhih dana bez kiše da bi dobili garanciju na materijal i izvedene radove. Više puta smo razgovarali sa strankom i pojasnili da je sva papirologija gotova, da je izvođač spreman. Istina je da dugo čekaju, ali nismo mogli početi s radovima zbog velikog broja kišnih dana. U tom slučaju garancija bi pala u vodu – kaže direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

U Inkasatoru pozivaju na strpljenje, no Kneževići su već umorni od čekanja i spremni ako bude potrebno i na sudski spor.

KROV2