web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Pavlović: Kupa i dalje raste, ali ne očekujemo poplave

KARLOVAC – Kupa u Karlovcu i dalje raste. U 15 sati vodostaj je bio visok 615 cm. Na snazi je i dalje pripremno stanje za obranu od poplava. U kontinuiranom je porastu i vodostaj Korane, koji je trenutno na 633 cm.

Kiša na karlovačkom području, prema najavama meteorologa, nastavit će se do kraja tjedna, pa su oči građana uprte u nebo, jer uspomene na nedavne poplave uzrokovane upravo obilnim oborinama još uvijek su svježe.

Možemo li obzirom na ne baš pogodnu prognozu ovih dana očekivati sličan scenarij, upitali smo u Hrvatskim vodama, čiji djelatnici iz sada u sat prate kretanje vodostaja.

Prognoza je za naredna tri dana da će pasti oko 60 litara novih oborina, ali ta je količina ravnomjerno raspoređena tijekom ta tri dana, tako da ne bi trebalo biti nekog velikog udara. Općenito ovaj val koji je sada išao je praktički više naišao sa južnom stranom, sa Koranom, što je prouzročilo probleme na Slunjčici, na Rastokama i tom dijelu. Kupa je pak u Kamanju već stala s rastom, i općenito vodostaj koji je bio u gornjem toku pokazuje da uzvodno nije bilo tako velikih oborina tako da u Kamanju stagnira već tri sata. U Brodarcima još uvijek raste, pretpostavljam da je to zbog hidroelektrane na Dobri koja ima aktivan preljev. I u Velemeriću još raste, a u Veljunu je stala. U Karlovcu i dalje raste, ali nadamo se da neće biti izlaska iz redovnog stanja. Pripremljeno je sve. Zadnji put me prognoza dematirala, ali ne bi definitivno smjelo biti ni blizu onome što smo imali zadnji put, to ne očekujem – rekao nam je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda Ispostave Karlovac.