I ove godine isti problem: Upitno financiranje asistenata za djecu s teškoćama. Tko je zakazao?

KARLOVAC – Nova pedagoška godina kuca na vrata, a brojni učenici s teškoćama u razvoju još uvijek ne znaju hoće li u školu krenuti sa svojim pomoćnicima. U vrtićima druga situacija: roditelji te djece znaju da su prepušteni sami sebi jer su nadležni i ove godine zakazali i za one najnemoćnije u društvu nisu izdvojili sredstva kako bi im omogućili integraciju u obrazovni sustav.

Udruga Zvončići je i pokrenuta zbog jednog od gorućih problema: osiguravanja asistenata djeci u vrtićima jer za njih nikad nije bilo sluha. Dvije godine su od Ministarstva socijalne politike i mladih uspjevali osiguravati plaće asistentima, no nakon toga natječaj je prebačen na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, a vrtići su izuzeti iz njega. Prošle godine je tek u rujnu na inicijativu roditelja raspisan natječaj u vrtićima za zapošljavanje asistenata tako da su djeca krenula u njih tek u siječnju ove godine, priča predsjednica Udruge Snježana Čop.

Udruge pokušavaju već čitav niz godina riješiti ove probleme, a sam Zakon o socijalnoj skrbi govori o deinstitucionalizaciji iz čega proizlazi da djeca s teškoćama moraju u redovne obrazovne sustave.

Imaju li ta djeca pravo na socijalizaciju, na druženje s drugom djecom? Uvijek se tvrdi da imaju, no čini se da svake godine uprava djeca s teškoćama moraju ispaštati nečiji nemar i neodgovornost, kaže Čop. Podsjetimo kako prema stručnjacima najranija rehabilitacija, u ovom slučaju vrtić najvažnija, a to se već godinama ignorira.

Drugi izlaz osim organizacije humanitarne akcije kojom bi se prikupljalo 230 tisuća kuna potrebnih za financiranje 12 asistenata koji bi pak pokrili 20-ak djece na području grada Karlovca, u Udruzi Zvončići ne vide.

Ne znamo hoćemo li uspjeti, ali pokušat ćemo, jer roditelji odustati neće, nemamo jasan plan, ali krenut ćemo, nećemo samo promatrati i pokriti problem tepihom, ne samo što se tiče vrtićke djece, već i onih starijih: školaraca, jer ponavljamo ni njihovo financiranje nije riješeno, kaže Čop. Rezultati europskog natječaja na koji je aplicirao i grad Karlovac bit će poznati tek u listopadu.