I karlovački nastavnici ogorčeni kaznama za one koji dopuste stare knjige

HRVATSKA, KARLOVAC – Škola samo što nije počela i roditelji za svoju djecu užurbano kupuju nove udžbenike. Naime, ove godine na scenu je stupila tzv. nova generacija udžbenika, zbog čega nije bila moguća kupovina polovnih knjiga ili njihova razmjena. Iako su se svi već manje-više pomirili s time da će ove godine zbog toga morati kupiti kompletno nove udžbenike, gnjev brojnih roditelja izazvala je informacija da su u knjigama, umjesto sadržajnih, napravljene tek kozmetičke promjene i da su zapravo – prevareni.

–  Ministarstvo je najavilo nove, bolje udžbenike, ali vidimo da je u njima isti sadržaj. Malo su ušminkani, malo su dotjerani. Razlika je minimalna, promjenjene su korice i pokoja sličica. Piutam hrvatsku javcnost kako socijalno ugroženoj obitelji možemo reći da moraju kupiti nove udžbenike, a gotovo sve je nepromijenjeno u odnosu na izdanja iz 2009. godine – kaže Biserka Šintić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Budući da u novim izdanjima udžbenika nema vidljivih sadržajnih promjena u odnosu na stare otvorilo se pitanje koliko je, pogotovo na ekonomsku situaciju, uopće logično da roditelji moraju kupovati nove udžbenike. Nekim roditeljima na pamet pala ideja da svoju djecu jednostavno pošalju u školu sa starim izdanjama koje mogu nabaviti ako već ne besplatno, onda barem mnogo jeftinije nego nove knjige. No, loša je vijest da to ipak neće biti moguće, jer profesori koji bi na to pristali riskiraju plaćanje kazni koje iznose i do 20 tisuća kuna.

– Tko bi lud rekao djeci da mogu imati stare knjige kada time riskiraju kaznu. Onaj tko je donio takvu odluku trebao bi je odmah poništiti, i takvo nešto više se nikada ne bi smjelo ponoviti – poručuje Šintić.

No obzirom da su obećavani potpuno novi udžbenici, većina roditelja već ih je naručila u knjižarama i jednostavno su dovedeni pred gotov čin. Inače, cijene kompleta novih školskih knjiga bez bilježnica, omota i ostalog pribora, kreću se od 600-ak kuna za prvi razred osnovne do gotovo dvije tisuće kuna za srednjoškolce. Oni koji nisu naručili knjige preko interneta, ovih su dana tako sate i sate proveli u redovima pred knjižarama, gdje su osim pozamašne svote novca ostavili i pozamašnu količinu živaca.