web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Dubovačko groblje bit će primljeno u Međunarodnu udrugu znamenitih grobalja Europe

KARLOVAC – Katoličko groblje Dubovac bit će primljeno u Međunarodnu udrugu znamenitih grobalja Europe na godišnjoj skupštini Upravnog odbora koja traje od 2. do 4. listopada u Barceloni. Radi se o udruzi sa 179 članica iz 100 gradova iz 22 države Europe kojoj je svrha promicanje grobalja kao kulturnog naslijeđa Europe. Karlovac, odnosno Zelenilo i katoličko groblje Dubovac tako postaje 180-a članica ove Udruge i to kao treći grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.

U tome im je puno pomogla aktualna predsjednica ove asocijacije Lidija Pliberšek, ali ponajviše izgled samog groblja.

– Da bi postali član Udruge, morate imati u gradu groblje koje je vrijedno, koje je staro, koje zna svoj početak, prvi ukop, koje ima znamenite mauzoleje kakve ima katoličko groblje Dubovac, ali i koje ima predivne spomenike koji su kulturna vrijednost grada Karlovca, pojasnio nam je direktor Zelenila Stjepan Turković.

Sve to groblje Dubovac ima pa će tako ujedno biti uvršteno u Europsku grobljansku rutu kojom se realiziraju brojni turistički posjeti. ASCE daje uslugu, odnosno podršku kako bi se o ovom karlovačkom groblju saznalo sve ono što zanima turoperatore, odnosno turiste u Hrvatskoj koji su zainteresirani za posjet hrvatskim grobljima, baš kao što je slučaj u Zagrebu i Varaždinu.

– Tako će sada i katoličko groblje Dubovac sada biti dio ponude europskih turoperatora. Jer ovi mauzoleji koji su na dubovačkom groblju rijetko koje groblje u Hrvatskoj ima, kao i brojne vrijedne spomenike koje treba doći i vidjeti. Sve to pruža mogućnost karlovačkim turističkim djelatnicima da iskoriste ovu priliku i privuku što više turista, dodaje Turković.

Zelenilo je možemo reći odradilo svoje, nadamo se samo da će turistička zajednica uistinu prepoznati potencijal ovog vrijednog priznanja Zelenilu i dubovačkom groblju.