web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Službeni broj nezaposlenih pao i u kolovozu

KARLOVAC – Iz karlovačkog Zavoda za zapošljavanje i ovog mjeseca stižu dobre vijesti. Iako je i dalje vrlo velik, broj nezaposlenih i dalje se polako smanjuje.

Na kraju kolovoza u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 9.910 nezaposlenih, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 2,3% tj. za 231 osobu. U odnosu na kolovoz 2013. godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 7,7% tj. za 833 nezaposlene osobe.

Na državnoj razini, situacija je slična. Na Zavodu za zapošljavanje krajem kolovoza bilo je evidentirano 289.889 nezaposlenih osoba što je smanjenje od 2,1% u odnosu na protekli mjesec, te smanjenje od 7,6% u odnosu na isto razdoblje lani.

U kolovozu 514 osoba se prijavilo na Zavod za zapošljavanje PU Karlovac, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 322 osobe (38,5%), a u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 46 osoba (8,2%).

Novoprijavljeni nezaposleni i dalje većinom dolaze iz nekog oblika radnog odnosa (63 %), dok ih se svega 13% na burzu prijavilo nakon završetka redovnog školovanja.

S druge strane, tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih u HZZ PU Karlovac odjavljeno je 745 osoba, od toga gotovo polovica zbog zaposlenja, a ostalu iz drugih razloga kao što su umirovljenje, preseljenje ili nejavljanje na Zavod.

Nažalost, dosadašnja praksa ranijih je godina pokazivala da se broj nezaposlenih uvijek smanjuje tijekom trajanja turističke sezone, tako da krajem rujna vjerojatno ponovo možemo očekivati prestanak ovog pozitivnog trenda.