web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Upravno vijeće knjižnice tajanstveno oko imena nove ravnateljice

KARLOVAC – Čak četiri sata trajao je današnji sastanak Upravnog vijeća Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, na kojemu su razmatrane pristigle molbe kandidata za mjesto ravnatelja ove ustanove. Na natječaj su se javile tri kandidatkinje; dosadašnja ravnateljica Frida Bišćan, djelatnica knjižnice Jasmina Milovčić te Draženka Polović koja trenutno radi kao knjižničarka u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu.

Natječaj za novog ravnatelja karlovačke gradske knjižnice izazvao je velik interes javnosti, uzevši u obzir nedavni skandal oko izvlačenja 1,5 milijuna kuna iz knjižnice, o čemu je, smatra dio oporbe, aktualna ravnateljica morala imati saznanja. Karlovački SDP-ovci ovih su dana komentirali kako bi ostanak Fride Bišćan na ovoj funkciji predstavljao novi skandal, budući da bi to podrazumijevalo da je i gradska uprava cijelo vrijeme znala i podržavala ono što se događalo u ustanovi, a za što je krajem kolovoza podignuta i optužnica protiv bivše računovotkinje Hermine Benić. Jedna od kandidatkinja, Draženka Polović javno je pak izjavila da smatra da nema velike šanse da bude izabrana za ravnateljicu, te da se na natječaj javila samo zato da bi pokazala kako funkcionira demokratska procedura u Karlovcu. No, unatoč velikom interesu javnosti, ime nove ravnateljice još će neko vrijeme ostati nepoznanica.

– Na natječaj su pristigle tri molbe. Utvrdili smo da dvije od njih udovoljavaju uvjetima, dok treća molba nije imala priloženu svu traženu dokumentaciju. Dogovorili smo se da za sada ne izlazimo u javnost s imenima, ali mogu reći samo to da su obje kandidatkinje čije smo molbe razmatrali priložile opsežan i kvalitetan program. Nakon detaljnog razmatranja, donijeli smo jednoglasnu odluku o najboljoj kandidatkinji, a prijedlog Upravnog vijeća sada će biti dostavljen na razmatranje i Stručnom vijeću koje čine djelatnici knjižnice, a koje se također treba o njemu izjasniti. Tek nakon toga prijedlog ide na Gradsko vijeće, koje će donijeti konačnu odluku o izboru nove ravnateljice – rekla nam je nakon razmatranja pristiglih molbi predsjednica Upravnog vijeća knjižnice Mirjana Pogačić. Dodala je da se pri odabiru Vijeće vodilo isključivo programima kandidata, dok se ostale okolnosti nisu uzimale u obzir, obzirom da protiv aktualne ravnateljice nije podignuta kaznena prijava. Njezina je prijava, kaže Pogačić, stoga razmatrana ravnopravno, jer sve bi drugo, dodaje, bila diskriminacija kandidata.

Iako se u kuloarima u kontekstu buduće ravnateljice već spominje Jasmina Milovčić, službenu informaciju o tome hoće li ona uistinu zamjeniti Fridu Bišćan na ovoj funkciji morat ćemo ipak još neko vrijeme pričekati.