OB Karlovac prva u Hrvatskoj kreće s unapređenjem usluge hitne pomoći

KARLOVAC – Opća bolnica Karlovac prva u Hrvatskoj kreće s pilot projektom prisutnosti liječnika obiteljske medicine u prostorijama bolnice, točnije njihova sudjelovanja u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Cilj projekta je kvalitetnija zdravstvena usluga, odnosno pružanje svega što je pacijentima potrebno na jednom mjestu. Projekta bi trebao rezultirati proširenjem razine i brzine medicinske usluge za pacijente.

– Prisustvo liječnika obiteljske medicine zamišljeno je na način da doktor obiteljske medicine sudjeluje u zbrinjavanju hitnih pacijanata, a do sada su te usluge pružane na tri lokacije u Karlovcu – Zavodu za hitnu medicinu, prostoru Doma zdravlja na Dubovcu i Objedinjenom hitnom prijemu ovdje u Općoj bolnici Karlovac. Problemi su nastajali u onom dijelu koji se odnosi na potrebu da se, uz pregled koji obavlja doktor ili trijažna sestra, nastavi s određenim procedurama koje hitna stanja zahtjevaju, a do sada to nije bilo moguće cjelovito obaviti ni na jednom od ova tri mjesta– pojašnjava sanacijski upravitelj OB Karlovac dr. Suad Crnica.

Prisutnošću doktora obiteljske medicine u općoj bolnici dosadašnje teškoće trebale bi biti prevladane, a za pacijente bi dobivanje pomoći trebalo postati jednostavnije jer više neće morati lutati od točke A do točke B.

– Naime, doktori obiteljske medicine imali su mogućnost da pregledaju pacijanta, propišu uputnicu za određene pretrage koje je pacijent morao doći obaviti u bolnicu, i kada bi to bilo gotovo, opet se vraćao doktoru obiteljske medicine koji mu je morao napisati recept, te je tek tada mogao ići u ljekarnu, a sada će sve to moći obaviti na jednom mjestu – kaže Crnica.

Liječnici obiteljske medicine za sada će u bolnici biti prisutni 12 sati tjedno, nedjeljom od 7 do 19 sati, no ambicija je u drugoj fazi projekta to proširiti na sve dane vikenda i neradne dane, i to na 24 sata dnevno. Ovaj pilot projekt zajednički provode OB Karlovac, HZZO i resorno ministarstvo.