web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Maksimalni vodostaji očekuju se između 18 i 22 sata

KARLOVAC – Vodostaji još uvijek rastu a uskoro se očekuju i dva vodena vala, na Korani i na Kupi. Obje rijeke popele su se preko 8 metara visine, Kupa na 829 cm, a Korana na 832 cm.

Maksimalni vodostaj očekuje se danas tijekom večeri, a potom bi trebalo doći do stabilizacije. Posebno je kritično na nebranjenom području gdje nasipi još uvijek nisu izgrađeni. Tamo je već jutro počela evakuacija stanovništva, no mještani slabo surađuju i tijekom dana ih je samo 10-ak pristalo napustiti svoje domove.

No što se tiče samog Karlovca, obzirom da su od rano jutros na terenu sve ekipe žurnih službi, u stožeru za zaštitu i spašavanje su optimistični i vjeruju da će se sam grad ipak uspjeti obraniti. Naime u Karlovcu su i uz Koranu i uz Kupu građani jutros zajedno s vojskom i vatrogascima sudjelovali u gradnji nasipa kako bi pomogli obraniti grad. Obalu Korane u Karlovcu obišli su danas premijer Zoran Milanović, ministar poljiprivrede Tihomir Jakovina i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je sudjelovalo i na poslijepodnevnom sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje.

Analizom stanja na terenu i poduzetih aktivnostima zaključeno je sljedeće: smanjit će se broj operativnih snaga na terenu sukladno realnim potrebama i prosudbi zapovjednika sektora, sa mještaj za evakuirane osobe osigurava se u športskoj dvorani Osnovne škole Grabrik. Ostala zbirna mjesta se ukidaju, jer nisu korišteni kapaciteti osigurani za evakuaciju. Velik broj ljudi smjestio kod rodbine i prijatelja. Osigurana je dovoljna količina hrane i pića za pripadnike operativnih snaga. Opskrba pitkom vodom je pod kontrolom Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i utvrđeno je da je stanje opskrbe redovno. U slučaju potrebe osigurane su cisterne za pitku vodu. Sve probleme na terenu građani mogu dojaviti na broj 193. Za upite prema tvrtci Vodovod i kanalizacija otvoren je broj 099/2180586.

Gradonačelnik Karlovca i šef gradskog Stožera za obranu od poplava Damir Jelić zadovoljan je učinjenim,a pogotovo reakcijom građana koji su se u velikom broju odazvali pozivu na pomoć.

U večernjim satima očekuje se još jedan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje, a nadamo se da će do tada najgore biti iza nas.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/poplava_13092014_korana/*{/rokbox}