Pročistač otpadnih voda opet radi; šteta oko 900 tisuća kuna

KARLOVAC – Pročistač otpadnih voda u Gornjem Mekušju opet je u funkciji. Iako je nastala šteta u nedavnoj poplavi procijenjena na oko 900 tisuća kuna, mogla je biti i veća da četvero radnika nije nadljudskim naporima uspjelo spasiti najveći dio skupe opreme. Karlovčani ne moraju brinuti jer cijeli sustav pročistača radi bez ikakvih problema.

Dok su vatrogasci i građani spašavali grad, četvero radnika Vodovoda i kanalizacije borilo se s vodom koja je nadirala u prostor Pročistača otpadnih voda grada Karlovca. U ovoj poplavi razina vode bila je viša za oko 40 cm nego u prošloj poplavi u veljači, kad su, također, poplavljeni i pročistač i uredi. Spašavanje pročistača započelo je u subotu ujutro, prije nego što je oglašena opća opasnost za područje grada Karlovca.

Iako je spašavanje pročistača u jednom trenu bilo dramatično, radnici nisu skidali osmijeh s lica, te su bez panike pokušavali spasiti skupu opremu, motore i pumpe.

Iako su zaslužili odmor, radnici i dalje rade na otklanjanju kvarova, kako bi do kraja idućeg tjedna sve bilo u funkciji. Da nije bilo brze reakcije radnika, napominje Štefanac, šteta na cijelom postrojenju mogla je biti puno veća.

Podsjetimo, projekt Pročistača otpadnih voda koštao je 36 milijuna eura, a većim dijelom ga je financirala Europska unija putem ISPA programa.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/procistac_radi/*{/rokbox}