Moći svetog Šimuna Bogoprimca svečano dočekane u Jastrebarskom

JASTREBARSKO – Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić donio je jučer moći svetog Šimuna Bogoprimca, čija se relikvija čuva više od 700 godina u Zadru, u Jastrebarsko. Djelić relikvije tako je u svečanom obredu predao vladiki križevačkom Nikoli Kekiću pred mnoštvom hodočasnika i vjernika iz Jastebarskog i okolice, Žumberka, Zagreba, Križevaca i šire koji su se okupili na Strossmayerovom trgu.

Naime, radi se o daru tamošnjoj grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega koja je sagrađena kao jubilarna crkva u povodu 400. obljetnice uspostavljanja Marčanske unije, odnosno sjedinjenja i osnutka Grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj (1611. – 2011.).

Moći su u svečanoj litiji – procesiji ulicama grada prenesene u crkvu Preobraženja Gospodnjega gdje ih je dočekao apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico. Tu je otpjevan Akatist (hvalospjev) svetom Šimunu, nakon čega su moći položene na počasno mjesto pred novoposvećenom ikonom sv. Šimuna gdje su kasnije blagoslovljena djeca, s obzirom na to da se ovog sveca smatra i zaštitnikom djece.