Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

KARLOVAC – Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u Karlovcu je obilježen s nekoliko predavanja i okruglih stolova. Jedno od njih održano je i u karlovačkoj Gimnaziji jer rad s mladima bitan je kako bi se osvijestio problem nasilja, osobito onog obiteljskog kao najteže vrste.

Problema nasilja nad ženama danas se prisjeća cijela Hrvatska, jer se upravo na 22. rujna prije 15 godina dogodio trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić. U znak sjećanja na ovaj tragičan događaj 22. rujna je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje je skup ponašanja koje za cilj ima kontrolu, kažu stručnjaci.

Čak 68 posto žena preživjelo je nasilje u intenzitetu i opsegu koje ih je aktiviralo za pokretanje brakorazvodnog postupka. Dakle, velika većina žena pokreće razvod radi dugogodišnjeg partnerskog nasilja, kojeg su one žrtve. Nasilje je bilo toliko intenzivno i dugotrajno, da je dovelo do ženine odluke o razvodu, pokazali su to rezultati istraživanja Autonomne ženske kuće.

U sprečavanju nasilja važnu ulogu imaju svi, od stručnjaka, do medija i šire društvene zajednice. Velik broj slučajeva još uvijek se ne prijavljuje, stoga je edukacija od vrtića nadalje bitna: djeca moraju naučiti svladavati svoju ljutnju, ali i prepoznati nasiljle i iskazati ljutnju i nezadovoljstvo na primjeren način.