web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Pristupačnost još uvijek problem, no pomaka ima, Udruge opet upozoravaju na zgradu pošte u Karlovcu

KARLOVAC – Pravilno dišite za učinkovit pokret, moto je ovogodišnje kampanje Za pokret, koja se održava u sklopu Europskog tjedna kretanja. Podjelom prigodnih letaka i šetnjom gradom Udruge su još jednom upozorile da jedan dio javnih ustanova nije prilagođen osobama s invaliditetom.

U sklopu Europskog tjedna kretanja već tradicionalno ulicama Grada prošetale su osobe s invaliditetom. Svrha šetnje je potaknuti javne ustanove i institucije da poštuju pravo osoba smanjene pokretljivost na pristupačnost. Pozitivni primjeri u gradu postoje, no još uvijek nije zanemariv ni broj ustanova koje nisu prilagođene. Jedan od najvećih problema je još uvijek zgrada pošte.

Kao svijetli primjeri dobrog rješavanja problema pristupačnosti navedena su dizala u zgradi gradske uprave i Karlovačke županije koja su olakšala život osobama s invaliditetom.

Ove godine Udruge su željele ukazati i kako uređaj za iskašljavanje koji je prijeko potreban distrofičarima još uvijek nije uvršten na popis pomagala koja se dobivaju putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Udruge su obilježile i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kako bi ukazale da se na nasilje treba reagirati te su pozvali sve koji imaju potrebe da se jave u udrugu osoba s invaliditetom ili na SOS telefon Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske 01 48 13 999.

 

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/tjedan_kretanja2014/*{/rokbox}