web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Duga Resa za sada jedini nositelj Business Friendly certifikata u županiji

KARLOVAC – Jedini grad u Karlovačkoj županiji koji je nositelj međunarodnog Business Friendly certifikata, odnosno certifikata koji potencijalnim ulagačima jamči povoljno poslovno okruženje, je Duga Resa. Osim Duge Rese, ovaj certifikat posjeduje još svega desetak gradova i općina u Hrvatskoj.

Riječ je o međunarodnom projektu koji podržava njemačka Vlada, a koji od 2012. godine u Hrvatskoj provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Uz Hrvatsku su partneri i tri zemlje jugoistočne Europe – Srbija, Makedonija te Bosna i Hercegovina.

Gradovi i općine učesnici ovog programa u Hrvatskoj svečano su predstavljeni na trodnevnoj konferenciji koja je u organizaciji Centra za lokalni ekonomski razvoj riječkog Ekonomskog fakulteta održana u Šibeniku. Tema konferencije koja je okupila predstavnike jedinica lokalne samoprave, javnih institucija, akademske zajednice i privatnog sektora bilo je “Planiranje, organizacija i provedba investicijskih projakata u lokalnim samoupravama, s naglaskom na izvanproračunsko financiranje lokalnih javnih investicija”. Jedna od glavnih tema bio je upravo proces certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem.
 

– U Hrvatskoj je program Business Friendly Cetificate krenuo 2012. godine, a već lani neke jedinice lokalne samouprave uključene u cerftificiranje doživjele su velik uspjeh. Primjerice, Ivanec je uvršen na listu Financial Timesa kao jedna od najpovoljnijih sredina u pogledu strategije privlačenja stranih investitora, što je izuzetan uspjeh i za njih i za nas kao voditelje tog projekta u Hrvatskoj -kaže doc. dr. sc. Saša Drezgić, direktor Centra za lokalni ekonomski razvoj.

sasa_drezgic

Inače, kvaliteta lokalnog poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovi više od 80 kriterija certifikacije, koji su grupirani u 12 kategorija. Neke od njih su učinkovit sustav za izdavanje građevinskih dozvola, poticanje javno-privatnih partnerstva, transparenta i stimulativna politika lokalnih davanja, poreza i poticaja te prikladna infrastuktura i pouzdane komunalne usluge. Što se tiče Karlovačke županije, do sada je certifikat stekao samo jedan grad, no interes je pokazao i Grad Ozalj koji bi se također trebao uskoro uključiti u proces stjecanja certifikata.

– Kada je gradonačelnik Ivan Baršić odlučio da se uključimo i krenemo s procesom certificiranja, krenuli smo od ideje da malo “prodrmamo” djelatnike gradske uprave i da postanemo što je moguće efikasniji. Bili smo svjesni da je promjena potrebna, no kada su prvi puta došli evaluatori, malo smo se prestrašili kako ćemo i hoćemo li u tome uspjeti. Nadamo se da će ovaj proces, ako ništa drugo, našim građanima omogućiti efikasniju upravu, a bilo bi odlično i kada bi nam pomogao u gospodarskom smislu – ispričala je Mira Fudurić Kurelić, pročelnica UO za proračun i financije Duge Rese.

Što se tiče Grada Karlovca, za sada nije ušao u proces stjecanja certifikata koji bi mu donio titulu Business Friendly sredine.

cler

Na konferenciji su predstavljena i dva nova informacijska sustava EFRISTAT i EFRIGIS, koji su također osmišljeni u Centru za lokalni ekonomski razvoj , a cilj im je na jednom mjestu potencijalnim ulagačima pružiti sve informacije o ekonomskim, fiskalnim, demografskim, infrastrukturnim i ostalim podacima, kako bi im se olakšala odluka o investiranju na područuju određenog grada ili općine.