web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Obilježen Međunarodni dan zelenih škola – OŠ Švarča na dobrom putu da postane jedna od njih

KARLOVAC – Više od 700 milijuna djece diljem svijeta, pohađaju škole koje ne zadovoljavaju standarde zelenih zgrada. Stoga je 2012. godine pokrenuta inicijativa za poboljšanje tih uvjeta, a jedan od rezultata je i Međunarodni dan zelenih škola kojeg organizira Savjet za zelenu gradnju, a koji je u Karlovcu danas obilježen u OŠ Švarča. Naime u proteklih nekoliko godina u školu je uloženo oko 2 milijuna kuna u izmjenu stolarije, krovišta, elektroinstalacija, a sve su to elementi koji čine put prema certificiranju ove škole kao zelene.

U školi je u tijeku projekt zamjene starog sustava za grijanje novim na biomasu čime će škola uštedjeti gotovo 200 tisuća kuna na godinu. Ali nije samo do uštede već i do zdravlja djece. Naime istraživanja u Americi su pokazala da ako se očisti zrak u školama, 40% posto djece bit će zdravije, a zbog nečistog zraka u školama ukupno je izgubljen 41 milijun IQ bodova. U zelenim školama zrak je čak 25 puta čišći.

– Ako je jedan od razloga da nam djeca budu bolja, onda činimo jako dobru stvar, istaknula je ravnateljica OŠ Švarča Andreja Željković.

Investicija je vrijedna 1,3 milijuna kuna od čega 40 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Fond je inače u zadnje 2 i pol godine u Karlovcu financijski podržao projekte vrijedne 12,5 milijuna kuna, a u našoj županiji više od 59 milijuna kuna. Na taj način potičemo županije, gradove i općine da razmišljaju u korist okoliša i energetske učinkovitosti. Upravo taj nedostatak financija treba nas motovirati da razmišljamo u zelenom smjeru jer svaka investicija bez obizra što se u početku čini skupom, isplati se u samo nekoliko godina, a samim time dolaze i uštede, naglasio je direktor Fonda Sven Mueller.

U tom smjeru ide i Karlovac koji je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je krenuo se enegretskom obnovom.

– Ovaj projekt posebno veseli jer se udružuju različiti ljudi na jednom mjestu kako bi dobro gospodarili Hrvatskom, a posebno me veseli jer su u pitanju naši najmlađi, a na njima i jest budućnost lijepe naše, kazao je gradonačelnik Damir Jelić.

Upravo su najmlađi ti koji će širiti svijest o zelenoj gradnji pa tako su djeca OŠ Švarče pjesmom, plesom i recitacijama obilježili današnji Međunarodni dan zelenih škola, a ujedno i Dan škole ispred koje je posađeno drvo katalpe.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/zelene_skole_svarca/*{/rokbox}