web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Manjerovići iz Mandić Sela pokraj Vojnića ogorčeni: Dijete mora satima čekati autobus da dođe kući

VOJNIĆ – Prijevoz djece iz udaljenijih mjesta do osnovnih škola problem je koji se u općinama provlači već godinama, naime autobusne linije su rijetke, a djeca često moraju propješačiti i nekoliko kilometara od svojih domova do škola. Obitelj Manjerović iz Mandić Sela s ovim se problemom suočila početkom školske godine kad je u prvi razred krenula njihova kći Dolores.

Mandić Selo od Vojnića je udaljeno desetak kilometara, a obitelj Manjerović najmlađi su stanovnici ovog gotovo napuštenog sela. Osim Dolores imaju još dvoje djece, a mlađa će kći u školu krenuti za dvije godine, stoga su nezadovoljni što problem prijevoza nije riješen.

Prijevoz ima ujutro u 6,45, zatim do 14 sati nema povratne linije, a Dolores sa školom završava u 10,25 ili 11,30. Što da dijete radi nekoliko sati? – pita se majka Amajla.

Obraćali su se i načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću, koji im do sada nije odgovorio. U Mandić Selu nema uvjeta za život, pričaju Manjerovići, a glava obitelji Zdravko tvrdi i kako je morao napustiti posao da bi mogao dijete svakodnevno voziti iz škole kući.

Jedino što je preostalo Manjerovićima je pronaći podstanarski stan u Vojniću, a to je veliki financijski udar na ionako siromašan džep ove obitelji. Time što nema prijevoza u vrijeme dok joj završava nastava nije zadovoljna ni Dolores koja kaže kako se nema gdje igrati jer su sprave na dječjem igralištu pokraj škole u lošem stanju.

Iako su nam iz Općine obećali očitovanje o problemu ove obitelji, do zaključenja ovog teksta odgovor nam nije stigao. Produženi boravak u ovoj školi prema riječima Manjerovića ne postoji, odnosno tvrde da im je rečeno da na njihovo dijete do dolaska autobusa može pripaziti čistačica.

Inače još uvijek čekamo odgovor i od nadležnog županijskog odjela vezano uz problem prijevoza djece. Zanimljivo je kako se uvijek ističe da je bitno mlade ljude zadržati u selima, a očito ni činjenica da smo europska zemlja nema utjecaja na bolje uvjete život u tim istim selima koja najčešće zjape prazna.