Speleo film festival okupio speleo filmaše iz cijelog svijeta

KARLOVAC – Stari grad Dubovac i ove je subote poslužio kao mini kino dvorana, jer je u krugu gradine održan još jedan Speleo film festival. 4. po redu festival u organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac privukao je ne samo planinare i speleologe, već i druge zaljubljenike u prirodu.

Da speleolozi nisu samo zaljubljenici u špilje i jame, već i u film govori činjenica da se na ovogodišnji festival speleološkog filma prijavilo 29 filmova iz cijelog svijeta. Tako su sinoć na Dubovcu prikazani filmovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Italije, Irana, Turske, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Pakistana, Mađarske, Brazila i Malezije.

Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Vrijednosti snimljenih kadrova pod zemljom nezamislive su ako ih sagledamo iz perspektive običnog gledatelja.

Da je snimanje speleološkog filma vrlo zahtjevan i složen proces, potvrdili su i speleolozi iz Istre. Snima se u mraku, podzemni prostori često su ogromnih dimenzija, a uvjeti snimanja, i transport opreme za snimanje često su tehnički zahtjevni.

Da je budućnost speleologije sigurna govori i činjenica da samo u Karlovcu postoje tri speleološka društva, te da sve više mladih ide u speleološke škole. Ljubav prema jamarenju postaje još jedan karlovački brand.