web karijera 1160*120
web struka 1160*120

SKD Prosvjeta Pododbor Ogulin proslavilo devet godina djelovanja

OGULIN – Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Pododbor Ogulin proslavilo je sinoć devet godina rada. Prikazom tradicionalnih narodnih plesova i nošnji gostima su pokazali čime se bave i što sve čine za čuvanje i zaštitu običaja, tradicije i kulture Srba u Hrvatskoj.

skdogulin_2

Iako je, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, udio pripadnika srpske nacionale manjine u Gradu Ogulinu čak 21,5 posto, tek 2005. godine pokrenuta je inicijativa da se i u ovom gradu osnuje pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, kulturne institucije koja je u Hrvatskoj osnovana još 1944. godine, prije punih 60 godina.

– Baš kao i društvo na nacionalnoj razini, SKD “Prosvjeta” Pododbor Ogulin, nositelj je kulturnih aktivnosti Srba na ogulinskom području. Trenutno je u sklopu društva najaktivnija folklorna sekcija, no tu su i pjevačka sekcija, brojne radionice i sportske aktivnosti – kaže Sanja Klipa, predsjednica SKD Prosvjeta Pododbor Ogulin.

U društvu naglašavaju da su otvoreni prema novim članovima, i to svih dobnih skupina, te da im je želja povećati njihov broj kako bi sekcije društva mogle djelovati u većem obimu nego što je moguće sa sadašnjim članstvom.

Čestitku na devet godina rada Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta uputio je predsjednik Ivo Josipović koji im je poželio još mnogo uspješnih godina, a proslavi obljetnice pridružio se i zamjenik župana Siniša Ljubojević.

Proslavu su svojim nastupima uveličali Anasambl narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara te Kulturno-prosvjetno-humanitarno-sportsko društvo “Vuk Karadžić” iz Radovljice u Sloveniji.