autocesta

HRVATSKA, KARLOVAC – Od subote će se Karlovčani, kao i svi ostali građani Hrvatske, imati priliku izjasniti jesu li za to da se na referendumu donese Zakon o dopuni i izmjenama Zakona o cestama, u kojemu bi između ostalog stajalo da su izgrađene javne ceste interes Hrvatske te da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge. Pokretači inicijative “Ne damo naše autoceste” poručuju da su autoceste veliki financijski potencijal kojime bi Hrvatska mogla popuniti proračun te da bi njihova privatizacija, odnosno davanje u koncesiju, oštetila hrvatske građane.

– Autoceste donose ogroman prihod Hrvatskoj. Prema procjenama do kojih su izračunom došli nezavisni stručnjaci, u 40 godina autoceste mogu donijeti 80 milijardi prihoda. Tu je i širi društveni interes jer autoceste utječu na razvoj Hrvatske, kompletnu industriju i turizam. Koncesionari u Europi podižu cijene, što bi spriječilo razvitak Hrvatske. Zato smo i uspjeli okupiti ovaku široku platformu, najširu do sada, jer svi imamo zajednički cilj, bez obzira na političko opredjeljenje – kaže Anđelko Kasunić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Uz Nezavisni cestarski sindikat, u inicijativu je uključeno još nekoliko sindikalnih organizacija, te brojne udruge. Sudeći prema dosadašnjim reakcijama, organizatori ne sumnjaju da će uspjeti prikupiti potreban broj potpisa za održavanje referenduma.

Prikupljanje potpisa bit će organizirano u svim gradovima i općinama diljem zemlje. U samom Karlovcu potpisi će se prikupljati na nekoliko najfrekventnijih lokacija kao što su tržnica, Korzo i ispred bolnice na Švarči.

Sve koji žele pomoći kao volonteri na štandovima, organizatori pozivaju da posjete stranicu www.referendum-autoceste.hr gdje se mogu prijaviti za sudjelovanje u pokretanju ovog referenduma, za koji ističu da je u interesu svih građana, bez obzira na političko opredjeljenje.