arheolozi0710_02

KARLOVAC – „Arheološka istraživanja u porječjima Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre” tema su ovogodišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva, koji je danas otvoren u Karlovcu. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca, a mjesto održavanja je Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”.

Prošlo je više od 30 godina otkako je Karlovac posljednji put bio domaćin znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva. Naime, ovakvi simpoziji održavaju se svake godine u drugom gradu, a nakon gotovo dva desetljeća uspješnih arheoloških istraživanja na području Karlovačke županije, za domaćina ovogodišnjeg skupa odabran je upravo Karlovac. Neke od tema o kojima će se razgovarati su “Karlovačka arheologija 30 godina poslije”, “Arheološki potencijal žumberačkih spilja , “Naselje željeznog doba u Kamenskom”, te “Stari gradovi i srednjovjekovna arheologija”. Cilj je valorizacija arheoloških lokaliteta i svih u međuvremenu ostvarenih postignuća na ovom području, kaže dr.sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva

Šire karlovačko područje arheolozima je vrlo zanimljivo. Sustavnim istraživanjem na području Karlovačke županije od 1997. godine do danas otkriveno je, kartirano te dokumentirano i opisano preko 600 arheoloških lokaliteta od kojih je stotinjak i iskopavano. Kroz Karlovačku županiju prošlo ili u njoj još istražuje pedesetak hrvatskih i stranih arheologa, ali i pedesetak suradnika drugih struka tako da je Karlovačka županija – donedavno Terra incognita za arheologiju, u arheološkom smislu doživjela pravi procvat, priča Krešimir Raguž, iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu.

Tijekom četiri dana koliko će trajati skup, bit će održano čak pedesetak predavanja, a gosti će imati priliku obići i najzanimljivije arheološke lokalitete na području Karlovačke županije. Skup Hrvatskog arheološkog društva završava u petak 10. listopada, a očekuje se sudjelovanje stotinjak arheologa iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije.

arheolozi0710_01