cacib1

20 godina Obrtničke komore Karlovačke županije: Znamo i možemo, mi smo obrtnici

KARLOVAC – Obrtnička komora Karlovačke županije osnovana je 1. srpnja 1994. godine, a njen prvi predsjednik bio je Ivan Latin. U 20 godina postojanja postignuti su veliki rezultati, a samim osnivanjem obrtnici su mislili da im se napokon pridaje značaj koji su nekada imali, a vjerovali su i u podršku. Sve je kranulo dobro no krajem 2008. godine dogodila se kriza, a kasnije i niz loših Zakona koji su obrtnike sve jače pogađali. No i dalje su prisutni i žilavi jer ipak su ključ razvoja jer bez njih se ne može, rečeno je danas na Svečanoj akademiji prilikom proslave 20 godina postojanja Obrtničke komore Karlovačke županije koja je među prvima, 2005. godine dobila svoj dom – Obrtnički centar.

Tih godina obrtništvo je bilo na stabilnim nogama i nije bilo za očekivati krizu koja je mnogima zatvorila vrata radnje, a samim time ljudi su ostali bez posla. Bolna točka je i Zakon o obrtništvu donesen potkraj prošle godine koji je nanio dodatan udarac.

– Novi Zakon o obrtništvu nije kreiran na način da obrtnicima omogući ravnopravu tržišnu utakmicu te i dalje stavlja obrtništvo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Obzirom na to da se sustav obrazovanja sve više okreće školskom sustavu, zanemarujući pri tom potrebe tržišta rada, to će ako zajednički ne pronađemo najbolje rješenje prouzročiti trajne posljedice na hrvatskoj gospodarskoj budućnosti, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

Stoga se očekuje suradnja s resornim ministarstvom jer obrtnici su svjesni da će budućnost pripasti onima koji danas uče. Jednako tako nadaju se da će novi akcijski plan kojeg je donijela Vlada omogućiti izvoz obrtnicima jer po sadašnjoj situaciji teško se zadržava i ono domaće tržište iako obrtnici bez imalo sumnje imaju kvalitetu.

– Netko je rekao da u biznisu možeš kupiti sve, ali ne i tradiciju. Vrijeme je da zauzmemo mjesto koje nam pripada i zato upućujem poruku da nam date nadu jer mi znamo i možemo. Mi smo obrtnici, poručio je Stanković.

S ovim riječima slaže se i čelni čovjek HOK-a Dragutin Ranogajec, koji je podsjetio na činjenicu da obrtnicima nikada nije bilo lako, a sve udarce zajedno s njima proživljavaju i njihove obitelji. Dodao je i kako je obrtništvo početak i kraj svega te da država mora osigurati pravilan okvir za rad koji će obrtnicima uliti sigurnost.

Čestitke povodom 20 godina rada uputili su i župan Ivan Vučić te dogradonačelnica Marina Kolaković. Svečana akademija bila je prilika dodijeliti priznanja svima koji su nesebično pomagali u radu komore, a dodijeljeno je i 18 majstorskih diploma, a upravo su one nada da će obrtništvo ipak dočekati bolje dane.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/20_godina_obrtnika/*{/rokbox}