Obilježen Svjetski dan beskućnika

KARLOVAC – Svjetski je dan beskućnika.

Hrvatska mreža za beskućnike upozorava da kapaciteti prihvatilišta i prenoćišta, kojih je trenutačno 13 u Hrvatskoj, ne mogu prihvatiti oko tisuću osoba bez smještaja, kao i da niz gradova još uvijek nema nikakve prostore predviđene za tu namjenu. Obilježavanju ovog dana i to kroz otvorena vrata svog centra na Gazi priključio se i Karlovac.

U Skloništu za beskućnike na Gazi trenutno boravi 17 korisnika, kojima Grad Karlovac osigurava jedan topli obrok dnevno, dok doručak i večeru osigurava sam Centar, zahvaljujući donacijama. Donacije su uvijek dobrodošle; od hrane koja se beskućnicima može poslužiti za doručak i večeru, kao što su razni namazi i konzervirana hrana koja može dulje stajati, do higijenskih proizvoda – šampona, praška za veš, toaletnog papira i sličnih proizvoda.

Kako izgleda jedan tipični dan u skloništu i čime se sve beskućnici bave ispričala nam je voditeljica karlovačkog centra, Ivanka Vukas Grdić.

– Oni ovdje mogu boraviti 24 sata dnevno. Nakon buđenja, jedan od njih, koji je taj dan dežuran, počisti prostor. Poslije se prenoćište zaključava i prelaze u dnevni boravak, gdje doručkuju, ručaju i večeraju. Tijekom dana bave se uređivanjem okolišta, kose travu, brinu o voćkama i vrtu, cijepaju drva. Nedavno smo dobili i dva plastenika, preštihali smo ga i pokušat ćemo u njemu uzgajati povrće, to će ujedno biti jedan oblik edukacije za naše beskućnike, koji im možda pomogne jednoga dana – kaže Ivanka Vukas Grdić.

Sklonište za beskućnike spasonosno je rješenje za ljude koji se igrom slučaja, zbog niza nesretnih okolnosti, nađu u situacijama da jednostavno nemaju za vlastiti krov nad glavom. No nadu budi činjenica da sklonište ne mora značiti posljednju stanicu s koje nema povratka, već ipak ima pozitivnih primjera resocijalizacije.

– Sad nedavno su nas napustila dva korisnika. Jedan je umirovljen pa ima sredstva za život, a drugi se zaposlio, i to upravo zahvaljući prekvalifikaciji koju je stekao za vrijeme boravka ovdje – priča voditeljica Centra za beskućnike u Karlovcu.

Inače, sklonište za beskućnike u Karlovcu djeluje od 2006. godine, a kroz njega je do sada prošao niz muškaraca i žena s različitim životnim pričama. Koliko god bilo teško pokucati na ova vrata i zatražiti smještaj, dobro je znati da ta vrata ipak postoje i da čovjek ne mora ostati sam kada se nađe u jednoj od najtežih situacija koje uopće može doživjeti.