cacib1

Karlovac ugostio 60 vatrogasaca na 2. Fire Combatu

KARLOVAC – Karlovac je danas domaćin drugog Fire Combata ”4 rijeke”. Firecombat je najvjerodostojniji prikaz rada operativnih vatrogasaca. Radi se o američkoj disciplini, koja je preuzeta u europskim zemljama, a iako je u odnosu na originalnu disciplinu pojednostavljena, opet je zahtjevnija disciplina od običnog vatrogasnog natjecanja. Natjecanje je održano na košarkaškom igralištu Šanac, a domaćin je bilo DVD Hrnetić Novaki. Brzinu i spretnost pokazalo je 30-ak grupa, odnosno 60 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

– Vatrogasci ovdje prikazuju kako izgledaju vatrogasne intervencije i kako savladavaju prepreke s kojima se susreću. Prelaze dva metra visok zid, provlače se kroz uski prostor, penju na šest metara visok toranj, spuštaju se s njega, nošenje unesrećene osobe i gašenje požara – kaže Ivan Čačković iz DVD-a Hrnetić Novaki.

Vatrogasci su se natjecali u četiri starosne kategorije, a s muškim je kolegama spremnost odmjerila jedna ženska ekipa. Iako su žene u vatrogastvu još uvijek rijetkost, Riječanka Antonija Iskra, koja se ovime bavi već tri godine, budućim kolegicama poručuje da vrijedi pokušati.

Natjecanje u Šancu pratili su i građani, a zastali su i mnogi šetači koji su jutros prolazili ovim dijelom grada. Spretni i spremni vatrogasci izmamili su brojne aplauze, a najviše impresionirana bila je najmlađa publika.

vatrogasci1110_2