Akvarij dobio 36 milijuna kuna europskih sredstava – otvorenje za dvije godine

KARLOVAC – Karlovac je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je povukao sredstva sturkturnih fondova. Tako će projekt Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka biti financiran europskim novcem i to u gotovo 100 postotnom iznosu. Vrijednost projekta je 36.691.939,28 kn, od čega EU daje 36.222.282,45 kn bespovratnih sredstava. Preostalih 400 tisuća financirat će grad kroz plaće djelatnika. Ugovor je Grad potpisao s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU prije dva tjedna.

– Akvarij će prezentirati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiri karlvačke rijeke koje imaju 95% organizama svih hrvatskih vrsta. Posjetitelji će moći uživati u prirodi jer objekt nema fasade i krova već izvana izgleda kao brdo, a okolo će biti napravljeno dječje igrališe, pojasnila je pročelnica UO za investicije i EU fondove Marina Grčić.

Akvarij će biti smješten na lokaciji nesuđenog autokampa na desnoj obali Korane, ali poplave kakve su bile prije mjesec dana neće poplaviti muzej jer je najniža točka izgradnje 39 cm više od stoljetnih voda, kazala je pročelnica Grčić.

Akvarij će imati šest cjelina: bazenski kompleks, multimedijsku i izložbenu dvoranu, konferencijski prostor, suvenirnicu, ulazni dio te vanjski prostor za rekreaciju. Sve zajedno čini cjelinu koja posjetitljeima pruža jedan novi turistički doživljaj. Dogradonačelnica Marina Kolaković dodala je kako će ovaj projekt osim što će obogatiti turističku ponudu grada, podignuti i kvalitetu života građana.

Pomoć u pripremi projekta pružila je i Razvojna agencija Karlovačke županije čiji direktor Viktor Šegrt napominje kako je priprema projekta bila iznimno zahtjevna jer trebalo ga je uklopiti u razvojne strategije i grada i županije, ali i u onu nacionalnu, a sve to u kratkom roku.

Prva lopata očekuje se u travnju iduće godine, a samo otvorenje akvarija krajem rujna 2016. godine. U toj prvoj godini planirano je oko 12 tisuća posjetitelja koji će u muzeju moći vidjeti i primjerke koji do sada nisu viđeni, a nekada su ovdje živjeli.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/akvarij_1410/*{/rokbox}