Sutra počinje 12. ARCA – u Zagreb putuje osam karlovačkih inovacija

ZAGREB – Udruga inovatora Karlovačke županije tradicionalno nastupa na ovogodišnjoj ARCA-i koja započinje sutra u Boćarskom domu u Zagrebu. Na ARCU ove godine putuje osam karlovačkih inovacija, a ukupno će na ovoj međunarodnoj izložbi inovacija biti više od 250 inovatora iz cijele Hrvatske i 16 zemalja svijeta.

Partnerska zemlja ove je godine Islamska Republika Iran, a uz njih na ARCA-i će ove godine biti inovacije iz Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Karlovačke inovacije koje se predstavljaju na ARCA-i od 15. do 18. listopada su: “Naprava za vezanje plovila u marini”, autori: Marko Vuković i Marko Ivšić Vuković, isti autori predstavljaju i inovaciju “Držač ribičkog štapa na brodu”. Goran Radović predstavlja “Postupak izrade supstrata za hidroponski uzgoj povrća i voća”. Vladimir Tudić predstavit će “Inteligentni sustav upravljanja inovativnim uređajem za izmjenu zraka za domove i poslovne prostore”. Grupa autora iz Alstoma Hrvatska predstavlja dvije inovacije: “Unapređeno sučelje toplinskog štita komore izgaranja prema plameniku” te “Izvedba segmenta vrućih plinova”. Danijel Palajsa na ARCA-u putuje s inovacijom “Mehanizam za povećanje – smanjenje promjera okruglog stola”, dok će “Četverodimenzionalnost rotorskih struktura materijalnog svijeta” predstaviti Dragutin Dobrinić.

U sklopu izložbe 16. listopada bit će održan Hrvatsko – iranski forum s ciljem predstavljanja gospodarskih kapaciteta Hrvatske i uspostave gospodarske suradnje dviju zemalja.