Carolostadien predstavlja županiju na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova

KARLOVAC – Karlovački Chorus Carolostadien ovog vikenda predstavlja Karlovačku županiju na 47. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom. Riječ je o državnom natjecanju zborova koje se odvija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Natjecanje je u dvije faze, danas je na rasporedu natjecateljski dio na kojem Carolostadien nastupa sa četiri skladbe koje će ocjenjivati stručni žiri, dok će sutra biti revijalni dio, na kojem karlovčani izvode dvije pop skladbe u obradi za zbor.

Ove godine u konkurenciji nastupa ukupno 13 zborova, koji su putem županijskih i regionalnih natjecanja, izborili svoje mjesto na natjecanju. Odabir programa, vokalno – tehnička pripremljenost i kvaliteta interpretacije bili su ključni elementi ocjenjivanju zborova na županijskom natjecanju.

– Više od 600 pjevača koji se svake godine susreću na zborskim Susretima dokaz su žive energije i aktualnosti glazbenog amaterizma, koji osim važne uloge čuvanja hrvatske glazbene baštine, otvaraju mjesto i za prezentaciju suvremenih tendencija u zborskoj glazbi. Amatersko bavljenje glazbom, u mnogim je područjima Hrvatske ključno u smislu održavanja društvenog i kulturnog života, a mogućnost nastupa zborova na nacionalnom Susretu, motivacija je za daljnje djelovanje i prezentiranje svojeg stvaralaštva pred najboljim zborovima uz cijele Hrvatske, poručuje predsjednica Chorusa Carolostadien Dražena Karmelić.

Posebno mjesto na 47. susretu pjevačkih zborova imat će djela hrvatskih skladatelja. Stoga će Hrvatsko društvo skladatelja dodijeliti jednom od sudionika Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, dok će ukupno najuspješnija tri zbora osvojiti prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture.