ARCA_2014_nagrade

ZAGREB – Jučer zatvorena 12. Međunarodna izložba inovacija ARCA pokazala je da ima nade za domaću proizvodnju. Predstavljeno je više od 130 domaćih inovacija, a čega su polovica rješenja domaćih inovativnih tvrtki i poduzeća. Predstavili su se s konkurentnim proizvodima iz gotovo svih područja rada, a interes ulagača i kupaca nije izostao. Tako je tvrtka Končar s predstavnicima iranskog gospodarskog izaslanstva koje je posjetilo izložbu potpisala protokol kojim je iskazan interes za suradnju. Prvi bi korak mogao biti izgradnja 10 do 15 kilometara pruge i isporuka 15 tramvaja za grad Tabriz, jedan od iranskih gospodarskih i sveučilišnih centara.

Osim Končara, pažnju iranske delegacije privuklo je još desetak inovacija i proizvoda domaćih poduzeća koji su izlagali na ovogodišnjoj ARCI. Prvi dogovori o suradnji krenuli su već i sa tvrtkom Tehnix iz Donjeg Kraljevca za zbrinjavanje otpada u gradu Tabrizu njihovom inovativnom MBO-T tehnologijom, a suradnja se planira i s tvrtkama Altpro, Šestan – Busch, Adriadiesel i drugima, poručuju iz Udruge inovatora Hrvatske.

Ovogodišnja ARCA u Zagrebu je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske predstavila više od 250 inovacija iz Hrvatske i 17 zemalja svijeta. Najuspješnijima jučer su dodijeljene i nagrade. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand prix pripao je niskopodnom dizelelektričnom vlaku tvrtke Končar – Električna vozila. Za proizvodnju 12 ovakvih vlakova već i potpisan ugovor s HŽ Putničkim prijevozom, a prvi će vlak na pruge već sljedeće godine.