KABA

Rebelsi obilježili 23 godine od formiranja – prisjetili se poginulih suboraca

KARLOVAC – Prije 23 godine osnovana je 1. satnija 2. bojne 110. brigade – Rebelsi koji su se danas prisjetili ratnih dana i svojih poginulih suboraca. Rebelsi od prošle godine djeluju kroz Udrugu kako bi pomogli svojim bivšim pripadnicima u ostvarivanju njihovih prava.

Pripadnici satnije Rebels velik dio svog ratnog puta proveli su na Turnju. Na početku rata djelovale su tri satnije u drugoj bojnoj, svaka je imala 40-ak pripadnika. Nakon prvog pokušaja vraćanja Slunjskih brda i Šanca pod kontrolu Hrvatske vojske, odlučeno je da se formira jedna prava satnija i tako je nastala satnija Rebels.

Udruga je pak formirana kako se ne bi zaboravila ratna stradanja i kako bi se pokušalo pomoći bivšim pripadnicima satnije, kaže dopredsjednik Josip Jančić. Kroz Rebelse je tijekom rata prošlo 360 pripadnika, 26 je poginulo, a tri puta više ranjeno. 20 pripadnika umrlo je nakon rata.

Danas je oko Udruge okupljeno 50-ak članova, bilo bi ih i više, ali ljudi nemaju novaca i iz tog razloga se teško odlučuju družiti sa svojim suborcima, kaže Jančić.

Nakon paljenja svijeća kod spomenika na Turnju, služena je misa zadušnica za poginule i umrle pripadnike satnije Rebels u kapeli svetog Antuna Padovanskog na Orlovcu. Svijeće su upaljene i na Trgu 129. brigade u Gornjem Mekušju, na Trgu 110. brigade ispred Sportske dvorane, kod piramide kraj Zorin doma, kod spomenika Četiri rijeke na Trgu hrvatskih branitelja kraj Suda, pod križem na groblju Jamadol, na grobu Jakova Lauša te ispod spomen ploče na DVD-u Orlovac gdje je nastavljeno druženje Rebelsa i njihovih gostiju.