cacib2

Maradin: Dozvole ćemo izdavati u roku od 30 dana

KARLOVAC – Višemjesečno ili čak višegodišnje čekanje na građevinske, lokacijske i uporabne dozvole odlazi u prošlost. Barem tako glasi zahtjev resornog ministarstva upućen županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, u kojemu mu se naređuje da zahtjeve rješava u roku koji propisuje novi Zakon, a to je – 30 dana.U suprotnom, djelatnicima prijete kazne i službenički sudovi.

Inače, prema riječima pročelnika Marinka Maradina, za dugo čekanje na izdavanje dozvola do sada su dobrim dijelom bile krive i same stranke, koje su, kako je objasnio, predavale nepotpune zahtjeve, pa zahtjevi niti ne bi ulazili u proceduru čim bi bili predani, nego tek po dopuni tražene dokumentacije.

Ubuduće to više neće biti moguće.

– Novi zakon ne dopušta dopunu, rok za dopunu je samo osam dana i ne postupa se dok zahtjev nije kompletiran, zato molim investitore da prvo kompletiraju dokumentaciju a tek onda predaju zahtjev, u suprotnom ćemo nepotpune zahtjeve morati odbacivati – kaže pročelnik Maradin.

U Županiji su zadovoljni ovogodišnjim učinkom kada je u pitanju rješavanje zahtjeva, a što se tiče građevinskih dozvola, bilo je i manje toga za rješavati jer ovaj sektor ne pokazuje znakove oporavka, naprotiv aktivnost u graditeljstvu spala je na svega četvrtinu u odnosu na lanjske brojke.

– U prvih devet mjeseci ove godine riješili smo 3.714 zahtjeva. Preostalo ih je za riješiti 461. Što se pak tiče legalizacije, ove godine do sada je riješeno 1.400 zahtjeva, što je znatno više od lanjskih petstotinjak – rekao je Maradin. Na legalizaciju trenutno čeka oko 12 tisuća zahtjeva. Bržem rješavanju pomoći će novih 6 djelatnika zaposlenih u srpnju ove godine, pa ih na ovim poslovima sada radi ukupno 12.

Kako bi se postupak legalizacije ubrzao, dio zahtjeva s područja nadležnosti Karlovačke županije preuzela je Agencija za legalizaciju, ukupno njih oko 3.800, no od veljače do danas riješeno ih je svega stotinjak.

Pročelnik je podsjetio i da je novi zakon Županiji donio financijske probleme. Županija je ostala bez 1,24 milijuna kuna za plaće, a uspjela je uprihoditi jedva trećinu sredstava koja su uskraćena proračunu.