Zatvoren Zorkovac – svi štićenici žive u organiziranom stanovanju

OZALJ – Ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić svečano je zatvorila podružnicu Zorkovac, Centra za rehabilitaciju Ozalj. Donedavno je u ovom prostoru bilo 55 štićenika, a Zorkovac je prvi u Hrvatskoj čiji su svi korisnici zbrinuti.

Centar za rehabilitaciju Ozalj ušao je u operativni plan, odnosno konzorcij koji je predložio da ova ustanova bude među 58 sličnih u Hrvatskoj koje će se transformirati u prvom krugu, kaže ravnateljica Dijana Borović Galović.

32-oje bivših korisnika već živi samostalno, dok ih je 23-oje regionalizirano u svoje županije. Oni se više ne žele vratiti u ustanove, jer su osjetili normalan život, kaže ravnateljica Centra. Uzor ozaljskoj ustanovi u deinsitucionalizaciji su Centar za rehabilitaciju Zagreb i Stančić na čijim greškama pokušavaju učiti.

Podružnica Zorkovac služit će za socijalno poduzetništvo, jer će se ustanova transformirati u Dom za pružanje usluga u zajednici u koji će biti uključeno i zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama. Već sada su izrađeni planovi za uzgoj ljekovitog bilja, tako da će biti moguće i edukacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Dosada je u Hrvatskoj u organiziranom stanovanju svoj novi dom našlo više od 350 korisnika, a ovo je prva ustanova u Hrvatskoj koja je uspjela zbrinuti sve korisnike, istaknula je ministrica Opačić.

Predviđanja su da će u sličnom tipu zajednica živjeti još oko 1.000 korisnika ustanova, a oni su većinom smješteni u imovinu kojom je upravljala Agencija za upravljanje državnom imovinom.