cacib1

Karlovac u subotu domaćin simpozija o arhitektu Borisu Magašu

KARLOVAC – Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, u suradnji s Arhitektonskim fakultetom iz Zagreba i Građevinskim fakultetom iz Rijeke te Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba, u subotu organizira Znanstveni simpozij o arhitektu Borisu Magašu. Simpozij će biti održan u karlovačkoj Velikoj gradskoj vijećnici od 10 do 18 sati, a jedna od glavnih tema bit će Magaševa vizija obnove originalnog izgleda karlovačke Zvijezde.

Boris Magaš bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih arhitekata. Autor je antologijskih djela poput stadiona Poljud u Splitu, koji je kasnije bio uzor mnogim svjetskim stadionima. Također je autor hotelskog kompleksa „Haludovo” na Krku, najvažnijeg djela hrvatske hotelske arhitekture sedamdesetih godina, Hotela Solaris kod Šibenika i brojnih drugih projekata. No zanimljivo je da iako je Magaš bio rođeni Karlovčanin, Karlovac ne krasi niti jedno njegovo djelo. Stoga je Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca na godišnjicu smrti jednoga od najtalentiranijih hrvatskih arhitekata odlučila organizirati simpozij upravo u njegovu rodnu gradu.

– Bit će to prilika za prikazivanje Magaševog prijedloga za urbanističko rješenje prostora istočno od karlovačke Zvijezde, na spoju grada i zelene zone kroz koju teče Korana. To rješenje je izuzetno značajno za grad. Ako bude prihvaćeno, grad bi dobio polazište za cjelokupni urbanistički razvoj koncepciju prostornog razvoja koja u Karlovcu trenutno ne postoji – kaže član organizacijskog odbora, prof.dr.sc. Boris Morsan.

Koncepcijom prostornog razvoja koju je osmislio i predložio Magaš ujedno bi se zaustavilo gubljenje identiteta grada koji je, upozoravaju iz Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, opasno ugrožen primjerima izgradnje kakvi su planirana prenamjena vojarne u šancu u studentski dom, ili pak podzemna garaža ispod Trga bana Jelačića. Za institucije i stručne službe koje se bave urbanističkim planovima smatraju da nisu dorasli problemima zaštite i izradi planova te da dopuštaju i čak sudjeluju u planiranju oštećenja baštine.

Osim Magaševe linije i zaštite prostornih vrijednosti Karlovca simpzij će obuhvatiti niz tema, od uloge poznatog arhitekta u teoriji arhitekture, preko predavanja o njegovim najznačajniom djelima, pa do Magaševog pedagoškog djelovanja.