Vladimir Pregelj karlovački rekorder po broju doniranih doza krvi

KARLOVAC – Vladimir Pregelj karlovački je rekorder po broju doniranih doza krvi. Do sada je dao krv čak 126 puta. Za ovaj humani čin svečano mu je uručena zahvalnica u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koju je obilježilo Gradskog društvo Crvenog križa Karlovac. Ujedno je proslavljeno punih 60 godina organiziranog darivanja krvi na karlovačkom području.

– Jednostavo se to dogodilo, dao sam krv jednom, pa onda nakon tri mjeseca ponovo, pa opet nakon tri mjeseca, i nakon nekog vremena organizam kao da se navikne i sam počne to tražiti. Jako je lijep osjećaj znati da si nekome pomogao  – kaže Vladimir Pregelj. Svima koji se nikada do sada nisu odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi, ovaj iskusni darivatelj poručuje da nema razloga za strah.

Među darivateljima kojima je dodijeljena zahvalnica Crvenog križa bio je i karlovački gradonačelnik Damir Jelić, koji je krv do sada dao čak 71 put. No prvi čovjek grada samo je jedan od brojnih Karlovčana koji se redovno odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

– Prema posljednjim podacima imamo 2.4440 darivatelja, a danas dodjeljujemo zahvalnice onima koji su krv dali više od 100 puta, takvih imamo tridesetak, ali onima koji su se akcijama odazvali po više od 70, 40, 30 puta. Uručit ćemo zahvalnice i darivateljima koji su ove godine dali krv po prvi puta u životu, njih je 129 – kaže Branka Hastor, ravnateljica Crvenog križa Karlovac. Inače, među darivateljima krvi zastupljeniji muškarci. Oni čine oko 70 posto ukupnog broja darivatelja, no ipak ne može se reći da postoji profil prosječnog darivatelja.

– To su obični, skromni ljudi, nećete ih prepoznati na cesti. Oni su svugdje oko nas, susrećemo ih na tržnici, u gradu – dodaje Hastor.

Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Karlovcu je održana daleke 1954. godine. Od tada do danas Crveni križ neumorno radi na tome da se održi kontinuitet najveće pomoći koji čovjek može pružiti jedan drugome. Na tom putu u proteklih 60 godina zapriječile se brojne teškoće i promjene s kojima se trebalo nositi. Na kraju ne možemo ne spomenuti podatak da je 1989. godine Karlovac sa čak 6.500 registriranih darivatelja i prikupljenih 4.999 doza krvi prestigao prosjek tadašnje države. Na popularizaciji darivalaštva među mladima i dalje se radi, pa postoji nada da ćemo se jednoga dana ponovo moći pohvaliti tako vrijednim rekordom.