129._BRIGADA

KARLOVAC – Na današnji datum prije 23 godine osnovana je 129. brigada.

Osnovana je nakon najžešćih napada na Karlovac 1991. godine, a zapovjednik je bio pukovnik Zvonimir Županić. Obljetnicu osnutka obilježila su danas izaslanstva Grada Karlovca i Karlovačke županije, Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zapalivši svijeću na Trgu 129. brigade u Gornjem Mekušju.

Brigada je djelovala samo deset mjeseci, no nakon što je otišla u pričuvu velik broj njenih pripadnika pristupio je 110. brigadi u obrani našeg grada. Kroz brigadu je prošlo oko 3.500 tisuće ljudi, a 38-ero ih je poginulo. Najteže gubitke u jednom danu brigada je pretpjela 8. studenog u mjestu Draganić kada su dva MiG-21 raketirali barake Vodoprivrede u kojima je bilo oko 150 pripadnika brigade. Pritom im je sedamnaestero smrtno stradalo, a veliki broj lakše i teže ranjen.

– 129. brigada u svojih manje od deset mjeseci djelovanja ostavila je trag u povijesti, u jednom trenutku držala je najveću crtu bojišnice u Hrvatskoj. Ostat će zapamćena kao druga brigada koja je branila Karlovac, pamtit ćemo ju i po 38 poginulih pripadnika kojima je posvećen i ovaj trg na kojeg se danas nalazimo – rekao je Miroslav Rade, predsjednik Udruge pripadnika 129. brigade.

Nakon paljenja svijeća na spomen obilježju župnik župe Kamensko, Juraj Domšić, održao je zajedničku molitvu za sve branitelje Domovinskog rata.