Pilot projekt ugovorne prodaje topline iz biomase u Hrvatskoj

KARLOVAC – Prostorije Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici u Karlovcu od sada će se grijati novim sustavom grijanja – kotlovnicom na biomasu. Riječ je o zajedničkom projektu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Karlovačke županije, koji predstavlja prvi primjer ugovorne prodaje topline iz biomase u Hrvatskoj.

Novi, moderni kotao na pelete, snage 220 kW, koji je postavljen umjesto dosadašnjeg kotla na lož ulje, grijat će cijeli poslovni blok, odnosno sve institucije smještene u okviru Obrtničkog centra. Ugradnjom nove kotlovnice troškovi grijanja bit će smanjeni za minimalno 10 do 15 posto. Tu je i ekološki učinak – uklonit će se emisije štetnih tvari i stakleničkih plinova, ali i pružiti primjer ostalim donosiocima odluka, poduzetnicima, te samim građanima. Ukupna investicija vrijedna je 331 tisuću kuna, rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Riječ je o pilot projektu kojime bi trebala započeti serija projekata u školama koje koriste lož ulje i imaju izrazito visoke troškove grijanja, najavio je župan Ivan Vučić.

Osim što donosi uštedu javnim ustanovama kao što su škole, vrtići i slično, ovaj model mogao bi biti jedno od rješenja onima koji se žele odcjepiti od Gradske toplane. Naime u Regionalnoj energetskoj agenciji procjenjuju da bi srednji, manji i mikro sustavi mogli držati i više od trećine ukupnog grijanja u Hrvatskoj.

Novi sustav grijanja dobio je i kumu – djevojčicu Helenu koja živi u Domu za djecu Vladimir Nazor, a čije će srednjoškolsko obrazovanje biti stipendirano upravo ovim projektom.