Borba s vodom još traje; stanovnici polako gube nadu

KARLOVAC – Iako je vodeni val prošao kroz Karlovac oko 2 sata ujutro, vodostaji karlovačkih rijeka još uvijek su vrlo visoki. I Korana i Kupa padaju za jedan do dva centimetra po satu. Na Mostanju pumpe od jučer popodne nisu prestale raditi kako Korana ne bi došla do kuća i za sada vatrogasci uspijevaju u tome. U Logorištu su vatrogasci s čamcem ukoliko kome treba prijevoz do kuće. U Gornjem Mekušju nadzire se nasip koji se upravo počeo dodatno pojačavati kako ne bi popustio jer voda nije došla u kuće, vrlo je blizu na pojedinim mjestima, ali može se reći da je nasip ispunio svrhu barem što se Gornjeg Mekušja tiče.

Pred stanovnicima poplavljenih područja i vatrogascima je još jedna besana noć. Budući da se voda vrlo sporo povlači sve snage ostaju na terenu i to na najkritičnijim točkama u gradu. Kako nam je kazao zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Goran Franković, u još jednu akciju spašavanja grada uključili su se brojni građani. Kolika je snaga grada u ovakvoj situaciji govori i činjenica da su se mnogi odazvali pozivu gradonačelnika da pomognu puniti vreće i graditi nasip u Gornjem Mekušju. Na tom dijelu najkritičnije je bilo noćas oko ponoći, sve dok vodostaji nisu prestali rasti. Vatrogasci su tijekom dana borbu s vodom nastavili i u Mostanju.

Voda je došla i do gradskog pročistača na Mekušju, ali nije ušla, odnosno nije napravila štetu tako da pročistač nesmetano radi. No, djelatnici Vodovoda i kanalizacije su tamo i dežuraju. Ono što mještani kažu je da je dobro što kruna nasipa koja je skinuta u poplavi prije mjesec dana zatrpana jer Korana sada može nesmetano otjecati i zato su kuće ostale sigurne. Situacija nije ništa bolja ni u drugim dijelovima grada, koji su kod svakih većih kiša potopljeni.

Nakon nekoliko poplava samo ove godine, te sada već bezbroj potopljenih podruma, dvorišta i kuća, mnogi stanovnici su izgubili svaku nadu. Iako je do sada većina ugroženih stanovnika željela stati pred kamere i reći nam svoje mišljenje o svemu što se oko njih događa, nisu imali snage govoriti o situaciji u kojoj se nalaze. Jedini koji je želio nešto reći je Miroslav Župančić s Gradca, koji je već navikao umjesto automobilom cestom ploviti čamcem.

Iako su stanovnici nekih dijelova grada sami morali ispumpavati vodu i braniti svoje domove, veliku pomoć u najkritičnijim dijelovima grada karlovački su vatrogasci dobili od djelatnika gradskih službi, ali i od kolega iz Zagreba. Usprkos borbenosti vatrogasaca, građana koji su priskočili u pomoć, te svima ostalima koji su došli iz toplih domova kako bi pomogli puniti vreće pijeskom i graditi nasipe, dio stanovnika je izgubio nadu u pronalazak rješenja za poplave.

Fotografije i snimke današnje situacije u Karlovcu i okolici pogledajte na Facebook stranicama Trend radija i TV 4 rijeke.