cacib2

Karlovac odao počast velikanu hrvatske moderne arhitekture Borisu Magašu

KARLOVAC – 24. listopada 2013. godine, u 84. godini života, preminuo je ugledni arhitekt i akademik Boris Magaš. Njegovom smrću prestao je životni put čovjeka, profesora i učitelja, vrsnog predavača i autora knjiga, a iznad svega vrhunskog arhitekta čija su ostvarenja i zamisli prešli granice Hrvatske. Znanstvenim simpozijem posvećenom Borisu Magašu, struka i rodni grad odali su počast autoru brojnih antologijskih djela hrvatske i svjetske arhitekture.

Boris Magaš bio je jedna od najtalentiranijih i najznačajnih hrvatskih arhitekata. Autor je nekoliko remek-djela hrvatske arhitekture, od kojih je najpoznatiji stadion na splitskom Poljudu, koji je izazvao veliku pozornost stručne javnosti te kasnije utjecao na arhitektonske vizure mnogih svjetskih stadiona. No zanimljivo je da, iako je Magaš bio rođeni Karlovčanin, Karlovac ne krasi niti jedno njegovo djelo. Stoga je Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, na godišnjicu smrti velikana moderne arhitekture, organizirala simpozij upravo u njegovu rodnu gradu.

Inicijator znanstvenog simpozija posvećenog Borisu Magašu je Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, koju su utemeljili građani sa željom da sudjeluju u razvojnoj strategiji grada i ukažu na probleme i propuste u koncepciji prostornog razvoja.

Počasni pokrovitelj simpozija bila je Hrvatska akademija znanosti i umjestosti, čijim je članom Boris Magaš bio od 1988. godine.

Znanstvenom simpoziju prisustvovala je udovica preminulog velikana hrvatske arhitekture Olga Magaš, kojoj su organizatori uručili fotografiju Karlovca snimljenu u samom srcu Zvijezde za čije se očuvanje zalagao. Kao rezultat simpozija tijekom iduće godine bit će objavljen zbornik sa svim predavanjima o liku i djelu Borisa Magaša koja su se danas mogla čuti u Karlovcu.