cacib2

Obitelj Mihaljević i mještani Oštarija odali počast poznatom pretku

JOSIPDOL – Obitelj Mihaljević iz Oštarija danas je organizirala proslavu u spomen na 150. obljetnicu rođenja svog poznatog pretka, podmaršala austrougarske vojske Mihovila Mihaljevića, jednoga od posljednjih zapovjednika Kraljevskog hrvatskog domobranstva i naznačajnije povijesne ličnosti koju je iznjedrilo ovo malo mjesto nedaleko Ogulina.

Proslava je započela misom zadušnicom u crkvi Gospe od čudesa u Oštarijama, a potom je njemu u čast otkrivena spomen ploča u središtu mjesta. Inicijativu za postavljanje spomen ploče i održavanje znanstvenog skupa posvećenog Mihovilu Mihaljeviću pokrenuo je jedan od njegovih potomaka Ivica Mihaljević, koji je ovim činom želio oteti zaboravu stare obiteljske priče uz koje je odrastao.

General Mihaljević bio je vojno aktivan tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, čija se 100. obljetnica obilježava upravo ove godine.  Iza njega je impozantni ratni put, sudjelovao je u mnogim važnim bitkama, od Balkanskog bojišta 1914., preko Istočnog bojišta 1917. pa do talijanskog bojišta 1918. godine, istaknuli su povjesničari i vojni stručnjaci koji su sudjelovali na današnjem skupu. Nakon znanstvenog skupa na kojemu se moglo čuti više o liku i djelu Mihovila Mihaljevića, okupljeni su posjetili temelje kuće u kojoj je general rođen i u kojoj je proveo godine svoga djetinjstva te ondje položili vijenac njemu u spomen.

Pokrovitelj današnjeg skupa, uz Općinu Josipdolu, bila je Karlovačka županija.

ostarije2