SDP: Poskupljenje vrtića je dno dna

KARLOVAC – Sedam gradova u Hrvatskoj nema prirez, a u Karlovcu je prirez 12 posto. Tko će od poduzetnika doći u naš grad ako gradska vlast planira povećati davanja, pitali su se danas županijski SDP-ovci. Gradonačelnik Jelić dobro manipulira građanima i izvlači se na državu i poplave kako bi prikrio svoju nesposobnost kaže Marina Novaković Matanić. U SDP-u upozoravaju i da je poskupljenje ionako gotovo najskupljeg vrtića u Hrvatskoj dno dna, jer se socijalne usluge, kažu, ne smiju dirati.

Kao alibi za povećanje komunalne naknade, prireza i cijene vrtića karlovački gradonačelnik navodi novi Zakon o porezu na dohodak i novi Zakon o regionalnom razvoju. Istaknuo je to predsjednik županijske organizacije SDP-a Damir Mateljan pojašnjavajući da će novi Zakon o regionalnom razvoju pomoći područjima s indeksom razvijenosti manjim od 75 posto, te da će sredstva koja su dobivala brdsko-planinska područja biti smanjivanja postupno.

SDP-ovci su se još jednom osvrnuli na zapošljavanje po stranačkoj liniji. Koliko se stranačko kadroviranje u Gradskoj upravi odrazilo na kvalitetu rada, zaključio je Mateljan, moglo se vidjeti na nedavnim poplavama koje su pogodile Karlovac.

Komentirajući najavu povećanja prireza Marina Novaković Matanić je kazala da to i nije veliki problem za građane, koliko će biti za poduzetnike i moguće investitore, koji imaju namjeru doći u Karlovac.

SDP se osvrnuo i na smanjenje plaća i otkaze u gradskim tvrtkama, a Žarko Latković je uvjeren kako gradonačelnik želi raskinuti kolektivni ugovor u gradskoj upravi te upozorava da su članovi mnogih obitelji zaposlenici u gradskim tvrtkama te bi njihovi otkazi mogli prouzročiti socijalnu katastrofu. Ujedno napominje da Grad ne vodi proaktivnu politiku privlačenja investitora.

Jedina pozitivna stvar na koju su se osvrnuli članovi SDP-a je projekt karlovačkog Akvarija slatkovodnih riba, te su čestitali gradskoj upravi na uspjehu u povlačenju europskog novca.