Muke po proračunu: unatoč ”nepopularnim” mjerama, Grad nastavlja s tri kapitalna projekta

KARLOVAC – Gradska blagajna nalazi se u iznimno teškoj situaciji. Naime ukidanje Zakona o posebnoj državnoj skrbi i novi porezni Zakon proračunu za 2015. godinu uzeli su gotovo 20 milijuna kuna. Unatoč tome, grad nastavlja s tri kapitalna višemilijunska projekta, a baš kao i situaciju s poplavama, proračun za iduću godinu gradonačelnik pojašnjava s dvije riječi – nema predaje.

– 18,5 milijuna kuna za novi vrtić Švarča, 10 milijuna kuna za početak i kraj izgradnje vrtića u postojećem vrtiću na Švarči i 11 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti među kojima su 2,5 milijuna kuna za sanaciju vrelovoda, 5 milijuna za projekte građana te obnova fasade i stolarije na OŠ Dubovac uz pomoć Američke vojske, pojasnio je gradonačelnik Damir Jelić.

Tu je 3,5 milijuna kuna za rekonstrukciju prometnice do Kaquarija te nastavak kupnje stanova za socijalno ugrožene. No zbog Vladinih mjera manjak je na prihodovnoj strani tako da će udruge dobiti nešto manje sredstava, no ono najgore je povećanje ionako previsokog prireza s 12 na 14 posto, povećanje komunalne naknade sa 0,5 na 0,56 po bodu te povećanje cijene vrtića.

– Barem 90% građana imat će istu cijenu vrtića, dok će za onih 10% cijena biti različita, vodeći se logikom da će siromašniji imati nižu, a bogatiji višu cijenu. Naravno još smo u pregovorima s udrugom Korana, tako da ovu informaciju uzmite sa malom zadrškom, dodao je gradonačelnik.

No pojasnio je i kako će s povećanjima grad tako namiriti 6 milijuna kuna, ali će uštedama u vlastitim redovima namaknuti 12 milijuna, što među ostalim znaći smanjenje broja zaposlenih u gradskoj upravi na način da prirodnim odljevom odlazi ove godine četiri zaposlenika, a novih zapošljavanja neće biti.

– Još nas čekaju pregovori sa sindikatima, jer pokušat ćemo gdje to možemo, dogovoriti se da s prvim uvjetima ljudi odlaze u mirovinu, kaže Jelić.

Valja napomeniti kako smjernice Vlade za izradu proračuna još nisu stigle, što je krajnje neozbiljno zaključio je prvi čovjek grada. No proračun će svejedno biti dostupan ovog tjedna kritici javnosti, a naći će se i kao točka dnevnog reda na sjednici gradskog vijeća idući tjedan.