cacib1

Preventivna akcija povodom Svjetskog dana moždanog udara

KARLOVAC – Moždani udar vodeći je uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj i vodeći uzrok invaliditeta. U svijetu svakih nekoliko sekundi netko oboli od moždanog udara, a svakih deset sekundi netko umre od moždanog udara. Zbog upoznavanja javnosti s ovom bolesti i njezine prevencije u Karlovcu se danas obilježava Svjetski dan moždanog udara. Okrugli stol i savjetovanje građana organizirao je Savjet za zdravlje Karlovačke županije, uz pomoć karlovačke Opće bolnice, Zavoda za javno zdravstvo i Poliklinike Suvag.

Čak 46 posto moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi. Većinu čimbenika rizika koji dovode do moždanog udara moguće je smanjiti i spriječiti promjenom načina života, pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću, nepušenjem, kontrolom krvnog tlaka i rada srca. Upravo zato županijski Savjet za zdravlje nastavlja sa provođenjem javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti u okviru Plana promicanja zdravlja na području naše županije.

Kao dio prevencije, građani su danas u karlovačkoj Bolnici imali prilike izmjeriti tlak, kolesterol i šećer u krvi, te dobiti savjet o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Savjete iz prve ruke dobili su od kardiologa, internista i epidemiologa.