Filmu Marije Ratković Vidaković “U potrazi za izgubljenom državom” odobrena potpora programa Media

KARLOVAC – Još jedno priznanje dobila je Karlovčanka Marija Ratković Vidaković za svoj dokumentarni film ceste “U potrazi za izgubljenim vremenom”, ovoga puta od strane programa Media (potprogram Kreativne Europe) Europske unije o financijskoj potpori ovog projekta u razvoju.

U objašnjenju svoje odluke članovi komisije za odobravanje potpore su istaknuli:

– Projekt je originalan i ima puno potencijala kao kreativni film. Redateljica ima dobru priču; projekt je dobro razrađen i zanimljive narativne strukture. Može stvoriti interes Europskih radiotelevizija, čemu je svakako pridonijelo i sudjelovanje na različitim radionicama i pitching forumima. Producent je imao vrlo dobre povratne informacije i podršku nacionalnih sredstava i međunarodnih partnera a već ima i potencijalno dogovorenu distribuciju. Njemački koproducent je pristao, a napravljeni su i prvi koraci kako bi se uključilo makedonskog koproducenta. Razvojna strategija je precizna i dosljedna, te je marketinška i distribucijska strategija jaka. Film ima veliku podršku unutar industrije koja će ublažiti rizike redatelja prvijenca.

Podsjetimo, projekt je u fazi razvoja na različitim radionicama i pitching forumima osvojio već nekoliko nagrada: u ožujku na Pitching forumu u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Zagreb Dox dva priznanja: Nagradu za najbolji projekt, te Nagradu The Sheffield Doc/Fest Marketplace, dok je u kolovozu na pitchingu organiziranom u okviru BDC Discoveries Workshop osvojio Nagradu za najbolji pitch.

Izuzev programa Media Europske Unije, ovaj projekt poduprijet je i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, kako za razvoj scenarija, tako i za razvoj projekta. Snimanje se očekuje u drugom djelu 2015. godine, a premijera filma krajem 2016.